Skip to main content

Βρετανία: Φοροκαταιγίδα από την κυβέρνηση Στάρμερ – Αυξημένοι κατά 40 δισ. στερλίνες οι φόροι στον προϋπολογισμό

REUTERS/Maja Smiejkowska

Η Ρέιτσελ Ριβς έφτασε στη Βουλή με το χαρακτηριστικό κόκκινο βαλιτσάκι του προϋπολογισμού - Τα όσα ανακοίνωσε πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις των Τόρις

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ, αποκαλύπτει τον πρώτο της προϋπολογισμό. Και αυτός προβλέπει αυξήσεις 40 δισ. στερλινών στους φόρους, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν τη φοροκαταιγίδα, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Οικονομικών είχαν προειδοποιήσει για «επώδυνες» αποφάσεις, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις με προσανατολισμό την ανάπτυξη.

Η Ριβς τόνισε πως οι φορο-αυξήσεις είναι αναγκαίες για να κλείσει η «τρύπα» του δημοσιονομικού ελλείμματος και να γίνουν δυνατές οι επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες όπως και η πληρωμή συντάξεων και επιδομάτων σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων αυξάνονται οι εισφορές των εργοδοτών για την Εθνική Ασφάλιση, ο φόρος επί των εταιρικών κερδών και ο φόρος στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Παράλληλα καταργείται το αμφιλεγόμενο non dom καθεστώς.

Στο 38% ο φόρος στις ενεργειακές

Στο 38% από 35% αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα κέρδη των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την ισχύ του να παρατείνεται κατά ένα έτος έως και τον Μάρτιο του 2030.

Ο φόρος εισήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022 προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών κολοσσών που έχουν παρουσία στη Βρετανία.

Κατήγγειλε μαύρη τρύπα

«Πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομική σταθερότητα και να γυρίσουμε σελίδα μετά τα τελευταία 14 χρόνια», είπε η Ρέιτσελ Ριβς, θέτοντας στο στόχαστρο τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών. «Δεν είναι η πρώτη φορά που εναποτίθεται στο Εργατικό Κόμμα να ανοικοδομήσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κατήγγειλε εκ νέου μια ‘μαύρη τρύπα’ 22 δισ. στερλινών στα δημόσια οικονομικά, την οποία είπε πως οι Εργατικοί κληρονόμησαν από τους Συντηρητικούς και επέμεινε στο τεράστιο χρέος, στο 100% του ΑΕΠ, κληρονομιά της πανδημίας Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης.

Όμως «ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη είναι επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις», είπε ακόμη η Ριβς, διαχωρίζοντας τα δισεκατομμύρια που προβλέπονται κυρίως για τα σχολεία και για την κατασκευή κατοικιών.

Το NHS, το βρετανικό σύστημα υγείας θα επωφεληθεί κυρίως από μία αύξηση 22,6 δισ. στερλινών του προϋπολογισμού του για «φέτος και την επόμενη χρονιά» και από επενδύσεις 3,1 δισ.

«Είναι η πιο μεγάλη αύξηση σε πραγματικούς όρους των καθημερινών δαπανών του NHS εκτός [της περιόδου του] Covid από το 2010», δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς.

Υποσχέθηκε συνολικά 100 δισ. για πέντε χρόνια για τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές, χάρη σε μια επερχόμενη αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, που θα επιτρέπουν μεγαλύτερο δανεισμό αλλά μόνο για επενδυτικές δαπάνες.

«Ένα πιο φωτεινό μέλλον μας περιμένει», υποσχέθηκε ο Κιρ Στάρμερ στο Χ το πρωί. «Έπειτα από 14 χρόνια μειώσεων, θα επενδύσουμε στη χώρα μας, ανοικοδομώντας τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας και τους δρόμους μας», πρόσθεσε.

Η Ριβς ανακοίνωσε επίσης βελτίωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια: ο δημόσιος οργανισμός δημοσιονομικών προβλέψεων OBR προβλέπει πλέον αύξηση 1,1% του ΑΕΠ φέτος (έναντι 0.8% προηγουμένως) και αύξηση 2% το επόμενο έτος

Πυρά από τον Ρίσι Σούνακ: Φορολογούν τους πάντες και τα πάντα!

Δριμεία κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ για «τσουνάμι φόρων και μέτρων κατά των επιχειρήσεων».

«Οι φόροι θα αυξηθούν για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, για τον ενεργειακό τομέα, για τα νεαρά ζευγάρια που αποταμιεύουν για την πρώτη τους κατοικία και για τις οικογένειες. Φορολογούν τη δουλειά σας, φορολογούν την επιχείρησή σας, φορολογούν τις αποταμιεύσεις σας. Πείτε το και θα το φορολογήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Ποτέ στην ιστορία της χώρας μας οι φόροι δεν θα είναι υψηλότεροι από τα επίπεδα που θα φτάσουν με τους Εργατικούς», συνέχισε, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση Στάρμερ πως «αθετεί τη μία υπόσχεση μετά την άλλη».

«Αυτό συμβαίνει όταν άνθρωποι χωρίς επιχειρηματική εμπειρία ηγούνται της κυβέρνησης. Επιφέρουν ένα “παλιρροιακό κύμα” μέτρων κατά των επιχειρήσεων», κατέληξε.