Skip to main content

Πώς η Κίνα έχασε το 1/3 των δισεκατομμυριούχων της σε 3 χρόνια – Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας

Το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων της Κίνας δεν μίκρυνε μόνο, αλλά άλλαξε και σύνθεση

Σε απότομη συρρίκνωση βρέθηκε το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων της Κίνας τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομία κατέβασε αισθητά ταχύτητα, ενώ και η αγορά μετοχών ήρθε αντιμέτωπη με αιμορραγία.

Σύμφωνα με έρευνα της Hurun, ο αριθμός των Κινέζων δισεκατομμυριούχων (η περιουσία τους μετράται σε δολάρια) μειώθηκε σε 753 από 1.185 το 2021. Πρόκειται για πτώση 36%, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την υποτίμηση του γιουάν κατά 10% έναντι του δολαρίου στο ίδιο διάστημα.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων (σε δολάρια) στην Κίνα μειώθηκε κατά 16%, ενώ το γιουάν υποτιμήθηκε μόλις 2,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Σε αυτό το διάστημα η κινεζική οικονομία βίωσε μία οξύτατη κρίση στην αγορά ακινήτων και τριγμούς στις αγορές, ενώ κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου και του Διαδικτύου ευρύτερα ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο.

Ενώ όμως οι μεγιστάνες των κατασκευών δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα από την κρίση των ακινήτων, με αποτέλεσμα αρκετοί ακόμη και να εξαφανιστούν τελείως από την ομάδα των δισεκατομμυριούχων, εκείνοι της τεχνολογίας αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί.

Ο νέος «βασιλιάς»

Η σύνθεση της λίστας έχει έτσι αλλάξει αισθητά, σύμφωνα με τη Hurun, με τους παλαιότερους μεγιστάνες κατασκευαστικών και εταιρειών real estate να δίνουν τη θέση τους σε νέα πρόσωπα της τεχνολογίας, όπως είναι ο Ζανγκ Γιμίνγκ της ByteDance. Ο 41χρονος ιδρυτής της εταιρείας, που ελέγχει το TikTok και το κινεζικό Douyin, είναι για πρώτη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας με περιουσία 49,3 δισ. δολαρίων. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η άκρως δημοφιλής πλατφόρμα του έχει μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών.

Ο Ζανγκ εκθρόνισε τον Ζονγκ Σανσάν, τον «βασιλιά της εμφιάλωσης». Ο 70χρονος ιδρυτής της Nongfu Spring ήταν στην κορυφή της λίστας επί τρία διαδοχικά έτη. Αλλά είδε την μετοχή της εταιρείας του να υποχωρεί 40%, καθώς κατηγορήθηκε στα social media ότι είναι υπέρμαχος… της Ιαπωνίας. Έμεινε δεύτερος με πλούτο 47,9 δισ. δολαρίων. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Πόνι Μα της Tencent με περιουσία 44,4 δισ. δολαρίων, ενώ ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα συναντάμε τον Κόλιν Χουάνγκ της Pinduoduo και του Temu.

Μόλις 10ος είναι πια ο Τζακ Μα της Alibaba, που άλλοτε ήταν ο πλουσιότερος με διαφορά άνθρωπος της Κίνας. Ο πλούτος του υπολογίζεται σε 23,2 δισ. δολάρια. Τα τελευταία χρόνια έπεσε σε δυσμένεια από την κυβέρνηση του Σι και για ένα μεγάλο διάστημα μάλιστα απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις.

Στη λίστα φιγουράρουν επίσης πανίσχυροι επιχειρηματίας του Χονγκ Κονγκ, του Μακάου και της Ταϊβάν.

Η λίστα όπως δημοσιεύθηκε από τους Financial Times είναι η ακόλουθη: