Skip to main content

Γαλλία: Σε νέους μπελάδες η οικονομία. Ο Moody’s υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook

REUTERS/Stephanie Lecocq
Ζορίζουν τα πράγματα για την κυβέρνηση Μπαρνιέ

«Χαστούκι» για τον Μακρόν και τον Μπαρνιέ, οι οποίοι οδεύουν προς μεταξύ τους σύγκρουση

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας σε αρνητικές, λόγω των ανησυχιών για το χρέος και το έλλειμμα της χώρας.

Ο Moody’s επικαλέστηκε τον «αυξανόμενο κίνδυνο ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν τη διατήρηση δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεγαλύτερων του αναμενόμενου και την επιδείνωση της οικονομικής επιφάνειας του χρέους».

Η απόφαση έρχεται καθώς ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να οδεύει προς μια μεγάλη σύγκρουση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ο Μακρόν έχει αρνηθεί να υποστηρίξει δημοσίως τις προσπάθειες του Μπαρνιέ να περιορίσει το έλλειμμα μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών.

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στο Αa2, σημειώνοντας ότι αυτό υποστηρίζεται από τη «μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία της». Ωστόσο, μείωσε τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές από σταθερές.

«Η δημοσιονομική επιδείνωση που έχουμε ήδη δει είναι πέρα από τις προσδοκίες μας και έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις χωρών με παρόμοια αξιολόγηση που τείνουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους στο τρέχον περιβάλλον», ανέφερε ο Moody’s.

«Οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Γαλλίας αυξάνονται από ένα πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τη συσπείρωση σε μέτρα πολιτικής που θα επιφέρουν διατηρήσιμες βελτιώσεις στο δημοσιονομικό ισοζύγιο», ανέφερε ο οίκος.

«Τα δημοσιονομικά μας θα έρθουν σε ομαλή πορεία» διαβεβαιώνει ο ΥΠΟΙΚ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» της απόφασης της Moody’s. «Ναι, η Γαλλία έχει πραγματικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Είναι επίσης ικανή να πραγματοποιήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», ορισμένες από τις οποίες “έχουν ήδη αποφέρει πειστικά αποτελέσματα”, ανέφερε ο υπουργός σε δήλωσή του.

«Με την ίδια ενέργεια η κυβέρνηση θα ενεργήσει για να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά μας σε μια ομαλή πορεία», δήλωσε ο Αρμάν.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Υποβάθμισε το outlook ο Fitch