Skip to main content

Πώς 3 Γάλλοι μεγιστάνες έχασαν 58 δισ. δολάρια φέτος

Ο Μπερνάρ Αρνό με τη βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου – REUTERS/Sarah Meyssonnie

Μετά το πάρτι των δύο προηγούμενων ετών, ήρθε η κάμψη

Ο πλούτος των μεγιστάνων πολυτέλειας και καλλυντικών της Γαλλίας διογκώθηκε σε πρωτοφανή ύψη κατά την εποχή της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να «χορτάσουν» τις ακριβές τσάντες, τα φορέματα επώνυμων brands και τα προϊόντα περιποίησης.

Τώρα, τρεις από τους πιο δισεκατομμυριούχους της χώρας – ο Μπερνάρ Αρνό, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ και ο Φρανσουά Πινό – βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται καθώς η αυτοσυγκράτηση αντικαθιστά την τέρψη.

Το τρίο, που παραμένει μεταξύ των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου, έχει χάσει συνολικά 58 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η πτώση έρχεται καθώς οι κολοσσοί του κλάδου που ελέγχουν – LVMH, L’Oreal SA και Kering SA – αναφέρουν μειωμένη ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας, ειδικά στην Κίνα.

Η κάμψη, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ακολουθεί μια μεθυστική περίοδο τόσο για τον κλάδο όσο και για τους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας, που μπήκαν έτσι στο ίδιο κλαμπ με μεγιστάνες της τεχνολογίας και των οικονομικών όπως ο Έλον Μασκ και ο Γουόρεν Μπάφετ. Η εξέλιξη συμπίπτει επίσης με την εντεινόμενη πολιτική πίεση για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στη Γαλλία.

Πρωταθλητής στη ζημιά ο Πινό

Ο 88χρονος Πινό, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε σε Kering, είδε την περιουσία του να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 63% στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιονδήποτε εξακολουθεί να βρίσκεται στον δείκτη πλούτου του Bloomberg κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οίκος Gucci.

«Εφαρμόζουμε έναν ριζικό μετασχηματισμό στην Gucci» σε ένα μη βέλτιστο περιβάλλον, δήλωσε η Γενική Οικονομική Διευθύντρια της Kering, Αρμέλ Πούλου, παρουσιάζοντας τα κέρδη τριμήνου, πριν από λίγες ημέρες. Ανακοίνωσε δε το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων. Ο Πινό ο πρεσβύτερος πέρασε τον έλεγχο της εταιρείας στον γιο του, Φρανσουά Ανρί Πινό, 62 ετών, σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες και έχει επικεντρωθεί στη συλλογή έργων τέχνης του, ανοίγοντας μουσεία στο Παρίσι και τη Βενετία. Ο Φρανσουά Ανρί έχει δεσμευτεί να αλλάξει την Gucci, αλλά η προειδοποίηση αυτής της εβδομάδας για τις πωλήσεις της ήταν η τρίτη μέσα στο 2024.

Απώλειες 26 δισ. για Αρνό, 19 δισ. για Μπετανκούρ

Από την αρχή του έτους, η περιουσία του Μπερνάρ Αρνό έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη από τις 500 πλουσιότερες στον κόσμο στην κατάταξη του Bloomberg. Βυθίστηκε στην πέμπτη θέση του δείκτη από το Νο. 1 καθώς οι μετοχές της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, του πολυτελούς ομίλου που ίδρυσε η 75χρονη Αρνό και εξακολουθεί να ελέγχει, έχουν υποχωρήσει 30% από το υψηλό των μέσων του 2023.

Τα αποτελέσματα ήταν επίσης απογοητευτικά στον κολοσσό των καλλυντικών L’Oreal, βοηθώντας να εξαφανιστούν 19 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της Μπετανκούρ φέτος, αφήνοντάς την στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια. Η 71χρονη κληρονόμος ήταν για πολλά χρόνια η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, μια θέση που τώρα καταλαμβάνεται από την Άλις Γουόλτον.

«Η χειρότερη από την αναμενόμενη αναταραχή ήταν στη Βόρεια Ασία, στο κινεζικό οικοσύστημα, όπου οι αγορές έγιναν ακόμη πιο αρνητικές, ιδιαίτερα στην πολυτέλεια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της L’Oreal, Nicolas Hieronimus, σε συνομιλία με αναλυτές. Οι δραστηριότητες της εταιρείας παρέμειναν «αρκετά καλές» στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τις αναδυόμενες αγορές παρά την επιβράδυνση το καλοκαίρι, αλλά στην Κίνα η επίδοση ήταν «πολύ χαμηλότερη από ό,τι πριν από την Covid».