Skip to main content

Αν απαντήσετε «ναι» σε αυτές τις 6 ερωτήσεις, είστε πιο επιτυχημένος από ό,τι νομίζετε

Ένα πραγματικό μέτρο επιτυχίας απαιτεί ενδοσκόπηση σε ένα σύνολο ερωτήσεων πέρα ​​από τις τυπικές μετρήσεις

Η επιτυχία είναι κάτι περισσότερο από το πόσα χρήματα κερδίζετε, τον τίτλο εργασίας που έχετε ή τα επιτεύγματα που έχετε συγκεντρώσει. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τίποτα από αυτά, αλλά η πραγματική επιτυχία είναι ευρύτερη. Έχει να κάνει με το είδος της ζωής που ζεις και ποιος έχεις επιλέξει να γίνεις.

Αυτό υποστηρίζει ο Σκοτ Μάουτς, δημοφιλής ομιλητής, trainer και Learning instructor του LinkedIn. «Το να σκεφτείτε την επιτυχία με έναν πιο ολιστικό τρόπο, απαιτεί ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και άλλες πτυχές ψυχικής δύναμης για τις οποίες μιλάω σε βάθος στο πρόσφατο βιβλίο μου The Mentally Strong Leader», γράφει στο CNBC.

Ένα πραγματικό μέτρο επιτυχίας απαιτεί ενδοσκόπηση σε ένα σύνολο ερωτήσεων πέρα ​​από τις τυπικές μετρήσεις. Εάν μπορείτε να απαντήσετε «ναι» στις ακόλουθες 6 ερωτήσεις, είστε πιο επιτυχημένοι – αυτή τη στιγμή – από ό, τι μπορεί να νομίζετε, τονίζει.

1. Ζεις με βάση τις αξίες σου;

Τα μικρά πράγματα που κάνετε κάθε μέρα δείχνουν αυτό που είστε. Οι μικρές εντυπώσεις που αφήνετε αφήνουν μια μεγάλη, μόνιμη εντύπωση. Το ερώτημα είναι: Επιλέγετε να συμπεριφέρεστε σύμφωνα με τις αξίες σας; Για παράδειγμα, αν μια βασική αξία είναι η καλοσύνη, είστε σταθερά ευγενικοί, ακόμα και όταν είναι δύσκολο;

Το να ζεις σκόπιμα με βάση τις αξίες σου δείχνει ότι είσαι συγκεντρωμένος και πειθαρχημένος. Και τα δύο είναι μορφές επιτυχίας. Το να το πετύχετε αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα – δεν είναι εύκολο να διατυπώσετε ξεκάθαρα τις αξίες σας, πόσο μάλλον να τις ζήσετε σκόπιμα. Αν θέλετε να ξεκινήσετε διατυπώνοντας τις αξίες σας, υπάρχει μια άσκηση στο «The Mently Strong Leader» που θα σας βοηθήσει να κάνετε ακριβώς αυτό.

2. Προσπαθείς να βελτιωθείς;

Όλοι πρέπει να δουλεύουμε με τον εαυτό μας. Αλλά μερικές φορές κολλάμε σε συνήθειες, συστήματα ή διαδικασίες που δεν εξυπηρετούν πλέον εμάς – ή κανέναν – καλά. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να εξετάζεις εάν θα μπορούσες σε κάτι να βελτιωθείς. Έτσι εντοπίζετε τα μη χρήσιμα μοτίβα και συνήθειες στις οποίες έχετε πέσει. Και δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα αλλάξει.

3. Εκτιμάς αυτό που ήδη έχεις;

Δεν μπορείς πάντα να παίρνεις αυτό που θέλεις. Αλλά η ευτυχία και η επιτυχία πηγάζουν από το να εστιάζεις σε αυτό που έχεις. Είναι εύκολο να σε πιάνει η αίσθηση ότι αυτό που έχεις δεν είναι ποτέ αρκετό, να κοιτάς πάντα το επόμενο πράγμα, να αναζητάς συνεχώς το επόμενο σκαλί στην κλίμακα ανέλιξης.

Η ικανότητα να δείχνετε σταθερά ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχετε και έχετε ήδη καταφέρει, αντί να χρειάζεστε πάντα περισσότερα, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των πιο επιτυχημένων ανθρώπων.

4. Έχεις νοοτροπία ανάπτυξης;

Καθώς προσπαθείτε για την επιτυχία, θα κάνετε λάθη. Το κλειδί είναι: Πώς αντιδράς; Αφήνεις τα λάθη να σε κατατροπώνουν; Εάν κάνετε λάθη, κάνετε σταδιακές βελτιώσεις και προσαρμόζεστε στην πορεία, τότε είστε επιτυχημένος.

5. Κάνεις προεργασία ώστε να είσαι έτοιμος όταν παρουσιαστούν ευκαιρίες;

Η αληθινή επιτυχία απαιτεί να ερωτευτείς τη διαδικασία βελτίωσης και επίτευξης, όχι μόνο το ίδιο το επίτευγμα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές, ειδικά όταν η δουλειά μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη, χωρίς ενδιαφέρον ή πολύ μακριά από αυτό που τελικά σκοπεύετε να κάνετε ή να πετύχετε. Αλλά είναι η προσοχή στα μικρά πράγματα που αποδίδει σε μεγάλες στιγμές.

Η αληθινή επιτυχία απαιτεί να ερωτευτείς τη διαδικασία βελτίωσης και επίτευξης, όχι μόνο το ίδιο το επίτευγμα. Όπως επισημαίνει η Ina Garten πρέπει να είσαι έτοιμος όταν σου χτυπήσει την πόρτα η τύχη, για να αξιοποιήσεις την ευκαιρία που σου δίνεται.

6. Προσπαθείτε να πετύχετε τους δικούς σας στόχους και όχι κάποιου άλλου;

Μια φίλη του Μάουτς του είπε πρόσφατα ότι ένιωθε αποτυχημένη επειδή δεν πήρε την προαγωγή που ήθελε. Αλλά όταν την πίεσε να ορίσει τι σήμαινε πραγματικά η επιτυχία για εκείνη, δεν ήταν καθόλου αυτή η προαγωγή. Είχε πέσει στην παγίδα να σκέφτεται: «Αυτό υποτίθεται ότι θέλω». Συνειδητοποίησε ότι η επιτυχία της ήταν να έχει μια ομάδα που θα μπορούσε να προπονήσει και να γαλουχήσει – κάτι που μπορούσε να πετύχει στον ρόλο που ήταν ήδη.