Skip to main content

Η δουλειά του ποδαριού που δίνει υψηλές απολαβές: «Θα την έκανα οπωσδήποτε αν ήμουν 16», λέει ο δισεκατομμυριούχος Κιούμπαν

«Έαν ήμουν 16 ετών και χρειαζόμουν έξτρα χρήματα, θα έκανα οπωσδήποτε την ακόλουθη δουλειά σε τρία βήματα», λέει στο CNBC Make It.  

Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι αρχίζουν να σκέφτονται… για δεύτερη δουλειά. Ή τουλάχιστον σκέφτονται τι θα έκαναν εάν ήταν έφηβοι και έψαχναν για την πρώτη «δουλειά του ποδαριού», χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν το σχολείο. Τα λεγόμενα «side hustles» αποδεικνύονται άλλωστε άκρως προσοδοφόρα ακόμη και για ενήλικες.

«Έαν ήμουν 16 ετών και χρειαζόμουν έξτρα χρήματα, θα έκανα οπωσδήποτε την ακόλουθη δουλειά σε τρία βήματα», λέει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Μαρκ Κιούμπαν, στο CNBC Make It.

Αρχικά, θα μάθαινε πώς να γράφει prompts (προτροπές) για γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google. Στη συνέχεια, θα μάθαινε στους φίλους του πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις προτροπές στα σχολικά τους έγγραφα. «Στη συνέχεια, θα πήγαινα σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν καταλαβαίνουν ακόμη την τεχνητή νοημοσύνη», λέει ο Κιούμπαν. «Δεν πειράζει αν είμαι 16, θα τους δίδασκα επίσης».

Πάνω από το ήμισυ των Gen Zers στις Η.Π.Α. έχουν επί του παρόντος side hustles. Η δυνατότητα διατύπωσης ερωτημάτων σε chatbots για να λάβετε τις επιθυμητές απαντήσεις μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα ευκαιρία. Η μέση αμοιβή ξεκινά από περίπου 30.000 δολαρίων ετησίως και αν γίνει πλήρους απασχόλησης μπορεί να αποφέρει έως και 129.500 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την πλατφόρμα ZipRecruiter.

Δεν χρειάζεστε πτυχίο κολεγίου για να γίνετε ειδικός στα ΑΙ prompts. αλλά χρειάζεστε εξάσκηση – και, συχνά, πιστοποιήσεις – για να μάθετε πώς λειτουργούν αυτά τα πολυγλωσσικά μοντέλα. Ορισμένα διαδικτυακά μαθήματα πιστοποίησης λένε ότι μπορείτε να μάθετε τα βασικά σε ένα μήνα.

Η εμπειρία του Κιούμπαν

Ο Κιούμπαν έκανε την πρώτη δουλειά του ποδαριού σε ηλικία 12 ετών, πουλώντας σακούλες σκουπιδιών πόρτα -πόρτα στους γείτονές του στο Πίτσμπουργκ.  Ήθελε να εξοικονομήσει χρήματα για ένα νέο ζευγάρι παπούτσια μπάσκετ. Συνέχισε να κερδίζει επιπλέον μετρητά ως έφηβος πουλώντας συλλεκτικά αντικείμενα όπως κάρτες μπέιζμπολ, γραμματόσημα και νομίσματα. Όσο φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ήταν μπάρμαν, ενώ δούλεψε ένα διάστημα και ως δάσκαλος χορού.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μετά από μια σύντομη θητεία στον τραπεζικό τομέα, ο Κιόυμπαν στράφηκε στην επιχειρηματικότητα. Πούλησε την πρώτη του εταιρεία, μια startup λογισμικού που ονομάζεται MicroSolutions, στην CompuServe για 6 εκατομμύρια δολάρια το 1990. Η δεύτερη εταιρεία του, η υπηρεσία ροής ήχου Broadcast.com, τον έκανε δισεκατομμυριούχο όταν την πούλησε στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999.

Σήμερα ο Κιούμπαν έχει καθαρή περιουσία 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes. Ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του υποστηρίζοντας το διαδικτυακό του φαρμακείο Cost Plus Drugs, το οποίο στοχεύει να καταστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα πιο προσιτά.