Skip to main content

Barclays: Αύξηση κερδών 23% για το γ’ τρίμηνο, άνω των εκτιμήσεων

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Οι μετοχές της Barclays έφτασαν σε υψηλό εννέα ετών

 Η βρετανική Barclays  ανακοίνωσε 1,6 δισ. λίρες (2 δισ. δολάρια) καθαρά κέρδη, αποδοτέα στους μετόχους για το γ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Το αποτέλεσμα σε σύγκριση με την πρόβλεψη καθαρού κέρδους 1,17 δισεκατομμυρίων λιρών σε δημοσκόπηση της LSEG από αναλυτές και ήταν 23% υψηλότερο από την ίδια περίοδο το 2023. Τα έσοδα για την περίοδο ανήλθαν στα 6,5 δισεκατομμύρια λίρες, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη για 6,39 δισ.

Οι μετοχές της Barclays είχαν σημειώσει άνοδο 3,5%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2015. Οι μετοχές της Barclays έχουν εκτιναχθεί κατά 55% στο έτος μέχρι σήμερα, μετά από πτώση το 2023.

Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 12,3% από 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο δείκτης CET1 – ένα μέτρο φερεγγυότητας – αυξήθηκε στο 13,8% από 13,6%.

Η Barclays αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τα ετήσια καθαρά έσοδα από τόκους σε περισσότερα από 11 δισ. βρετανικές λίρες, που αποτελούσε και τον προηγούμενο στόχο.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι τα έσοδα τρίτου τριμήνου στην επενδυτική της τράπεζα αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από σταθερό εισόδημα, νομίσματα και εμπορεύματα (FICC) και τις μετοχές αυξήθηκαν αμφότερα κατά 3%, ενώ τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής από την παροχή συμβουλών αυξήθηκαν κατά 13%.

Στρατηγική αναδιάρθρωση

Νωρίτερα φέτος, η Barclays ανακοίνωσε μια μεγάλη στρατηγική αναδιάρθρωση σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος, να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων και να σταθεροποιήσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον εγχώριο δανεισμό, μειώνοντας παράλληλα το κόστος στην πιο ευμετάβλητη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής. Η στρατηγική αυτή περιελάμβανε την εξαγορά της βρετανικής επιχείρησης λιανικής τραπεζικής Tesco Bank.

Κατά το β’ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Barclays μειώθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση εν μέσω χαμηλότερων εσόδων στα καταναλωτικά και εταιρικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στην επενδυτική τράπεζα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10%.

Τα κενά αυτά έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο, με τα έσοδα από καταναλωτικά δάνεια να αυξάνονται κατά 4% και την τράπεζα να αυξάνει την ετήσια πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα από τόκους λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 6,5 δισ. λίρες από 6,3 δισ. λίρες. Τα έσοδα από εταιρικούς πελάτες ήταν κατά 1% υψηλότερα, ενώ τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 6%.