Την ώρα που όλοι οι μεγάλοι επενδυτές κοιτάζουν με ενδιαφέρον την Ασία, ο Τζέιμι Ντάιμον δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει και στοχεύει σε έναν στόχο που είναι εκτός του ραντάρ των περισσότερων επενδυτών: την Αφρική.
Ο ελληνικής καταγωγής Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Chase ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην Κένυα και την Ακτή Ελεφαντοστού . Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης στάσεις, στη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, όπου ο αμερικανικός γίγαντας είναι ήδη παρών. Μια επιλογή που αντανακλά την επιθυμία της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και περιουσιακά στοιχεία 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την επιρροή της σε διεθνή κλίμακα.
«Θέλουμε να προσθέτουμε στο επιχειρηματικό μας πλάνο μία ή δύο αφρικανικές χώρες ανά διετία», εξήγησε ο Ντάιμον, που ξεκίνησε μάλιστα μια περιοδεία στη Μαύρη Ήπειρο. «Όταν προσεγγίζεις μια νέα περιοχή με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο εύκολο να καλύψεις με παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες την κυβέρνηση αλλά και κάποιες μεγάλες κρατικές εταιρείες και πολυεθνικές που θα εισέλθουν σε αυτές τις χώρες », εξήγησε ο Ντάιμον.
Αφρικανική επιχείρηση
Στην Κένυα και την Ακτή Ελεφαντοστού, η της JP Morgan Chase θα επικεντρωθεί σε εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες .
Οι προηγούμενες φιλοδοξίες της JP Morgan να εισέλθει στην Γκάνα και την Κένυα έχουν ματαιωθεί τα τελευταία χρόνια από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ντάιμον, ανακοινώνοντας την νέα πρωτοβουλία του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ιστορική ψυχρότητα των αμερικανικών διοικήσεων απέναντι στις διεθνείς επεκτάσεις του ομοσπονδιακού τραπεζικού συστήματος. «Είναι καλό που τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επεκτείνονται στο εξωτερικό και η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες », τόνισε ο Ντάιμον, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη παρουσία κινεζικών εταιρειών και τη σημασία των αμερικανικών εταιρειών να είναι παρούσες σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου 700 τραπεζίτες του ομίλου συμμετείχαν στην ενεργοποίηση μονάδων σε 27 νέες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο – μια πρωτοβουλία που απέφερε έσοδα ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στην JP Morgan
Αγώνας δρόμου
Οι μεγάλοι παγκόσμιοι δανειστές έχουν υιοθετήσει διαφορετικές στρατηγικές για μεμονωμένες αγορές της υπο-Σαχάριας Αφρικής, στοχεύοντας τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές και επιδιώκοντας να διακριθούν από τους τοπικούς και περιφερειακούς ανταγωνιστές.
Η Standard Chartered έχει επικεντρωθεί ακριβώς στην Κένυα, για παράδειγμα . Τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία στο Ναϊρόμπι αυξήθηκαν πέρυσι κατά 25%, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Societe Generale συμφώνησε να πουλήσει δύο υποκαταστήματα στη Μπουρκίνα Φάσο και τη Μοζαμβίκη στον παναφρικανικό τραπεζικό όμιλο Vista Group. «Η επέκταση μπορεί να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην επιχείρηση της JPMorgan βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο Ντάιμον, « αλλά θα είναι επωφελής για την εταιρεία και τους μελλοντικούς ηγέτες μακροπρόθεσμα».
Ο Ντάιμον τονίζει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις οποίες περιέγραψε ως «ύπουλες και ολοένα και πιο τρομακτικές», εκφράζοντας ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
«Υπάρχει σημαντικός ανθρώπινος πόνος και το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο για τη βραχυπρόθεσμη οικονομία όσο και, το πιο σημαντικό, για την πορεία της ιστορίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε κυβέρνηση της Κάμαλα Χάρις
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase φέρεται πάντως να έχει εκφράσει και την επιθυμία του να υπηρετήσει ενδεχομένως ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Καμάλα Χάρις κερδίσει την προεδρία, όπως γράφουν οι New York Times.
Αν συνεχίζει δημοσίως να αρνείται οποιεσδήποτε ισχυρές φιλοδοξίες για δημόσιο αξίωμα, ο ρόλος του Ντάιμον και οι απόψεις για την οικονομική πολιτική, τον καθιστούν εξέχουσα προσωπικότητα στις συζητήσεις γύρω από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης υποστηρίζει πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Η εμπειρία του από την ηγεσία ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και η σε βάθος κατανόηση των εγχώριων και διεθνών οικονομικών, θεωρούνται σημαντικά πλεονεκτήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην JPMorgan, ο Ντάιμον έχει επισημάνει βασικά ζητήματα όπως οι επενδύσεις σε υποδομές, η εκπαίδευση και η οικονομική ανισότητα – θέματα κρίσιμα για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Ο Ντάιμον καθιερώθηκε άλλωστε ως ο μεγάλος επιτυχημένος επιζών του μεγάλου κραχ του 2008. Η JPMorgan ήταν τότε καθοριστική για τη διάσωση της Chase Manhattan Bank, ενσωματώνοντάς την, για να δημιουργήσει τον πρώτο παγκόσμιο τραπεζικό όμιλο με αμερικανικό διαβατήριο.
Από εκείνο το σημείο καμπής ο Ντάιμον έγινε «ο πρώτος τραπεζίτης της Αμερικής» καθώς ο μύθος της Goldman Sachs σταδιακά έσβησε.
Τα μακροχρόνια πρώτα μηδενικά επιτόκια και στη συνέχεια τα αυξημένα επιτόκια της Fed για δύο χρόνια, επέτρεψαν επίσης στην JPMorgan Chase σημαντική και σταθερή κερδοφορία.
«Υπερ-υπουργός» για την Αφρική
Ο Ντάιμον βρίσκεται στο τιμόνι της JPMorgan Chase από το 2006, αλλά πλέον-στα 68 του χρόνια ,πλησιάζει η ώρα που θα αποχαιρετήσει τον «θρόνο» του. Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε ότι η αποχώρησή του είναι «λιγότερο από πέντε χρόνια μακριά».
Προς το παρόν πάντως, η Αφρική είναι μια μεγάλη στρατηγική περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ πρέπει να καλύψουν τη διαφορά σε όλες τις διαστάσεις: χρηματοοικονομική και γεωπολιτική. Είναι μια «παγκόσμια επικράτεια» στην οποία, πρώτα απ’ όλους η Κίνα κυριαρχεί, ενώ η τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή αποικιακή δύναμη -η Γαλλία- βρίσκεται σε αποδρομή, γνωρίζοντας ήττες και από τη Ρωσική επέλαση.
Η Ουάσιγκτον χρειάζεται μάλλον έναν «υπερ-υπουργό» για την Αφρική, εξοπλισμένο με όλες τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τον «Νέο Κόσμο» της Μαύρης Ηπείρου.
Ο παπούς του Ντάιμον, Έλληνας μετανάστης που είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στη Σμύρνη και την Αθήνα και αργότερα άλλαξε το οικογενειακό όνομα από Παπαδημητρίου σε Ντάιμον, είχε άλλωστε ανοίξει τον δρόμο για δουλειές και στη βόρεια Αφρική, στις αρχές του 20ου αιώνα…