Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Με ψήφους και της ακροδεξιάς εγκρίθηκε δάνειο 35 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Daina Le Lardic/European Union

Με συντριπτική πλειοψηφία δόθηκε το «πράσινο φως»

Το Κοινοβούλιο έδωσε από το Στρασβούργο το «πράσινο φως» για έκτακτο δάνειο έως 35 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο θα αποπληρωθεί από μελλοντικά έσοδα από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) προς την Ουκρανία στο πλαίσιο του βάναυσου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Το δάνειο αυτό αποτελεί μέρος του πακέτου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο G7 τον περασμένο Ιούνιο για την παροχή στήριξης έως και 50 δισ. δολαρίων (περίπου 45 δισ. ευρώ) στην Ουκρανία. Το τελικό ποσό που θα συνεισφέρει η ΕΕ ίσως είναι χαμηλότερο από το ανώτατο ύψος των 35 δισ., αναλόγως του μεγέθους των δανείων που θα δοθούν από τα υπόλοιπα μέλη της G7.

Ο νεοσυσταθείς «μηχανισμός συνεργασίας για τα δάνεια προς την Ουκρανία» θα αξιοποιήσει για τη στήριξη της Ουκρανίας μελλοντικά έσοδα από τα δεσμευμένα εντός της ΕΕ περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το δάνειο της ΜΧΣ, καθώς και τα δάνεια από άλλους εταίρους της G7. Αν και τα κεφάλαια του μηχανισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή δανείων, η κυβέρνηση του Κιέβου μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια ΜΧΣ κατά βούληση.

«Πρόκειται για μια ακόμη ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία υποδέχθηκε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ημικύκλιο την περασμένη εβδομάδα. «Με την ψηφοφορία αυτή, στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι χρησιμοποιούμε τα κέρδη από τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία και η Ρωσία, ως επιτιθέμενη, πρέπει και θα πληρώσει για την καταστροφή της», πρόσθεσε.

Εκταμίευση ως το τέλος 2025

Τα νέα κονδύλια θα εκταμιευθούν έως το τέλος του 2025, δεδομένης της συνεχούς δέσμευσης της Ουκρανίας να διαθέτει αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους όρους σε επίπεδο εθνικών πολιτικών που θα καθοριστούν σε σχετικό μνημόνιο συνεννόησης.

Επιπλέον, τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που περιγράφονται στο σχέδιο για την Ουκρανία, μαζί με ειδικά μέτρα για την πρόληψη της απάτης και άλλων παρατυπιών, θα ισχύουν και για το δάνειο ΜΧΣ.

«Η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα, με τους γενναίους πολίτες της να αγωνίζονται όχι μόνο για την ίδια τους την ύπαρξη και την ελευθερία τους, αλλά και για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο για όλους μας. Η ανάγκη για οικονομική στήριξη είναι όχι μόνο τεράστια, αλλά και επείγουσα. Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την επίθεσή της στην Ουκρανία και την άγρια καταστροφή των υποδομών, των πόλεων, των χωριών και των σπιτιών της χώρας. Το βάρος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα πέσει στους υπεύθυνους για την καταστροφή της, δηλαδή τη Ρωσία», δήλωσε η εισηγήτρια Karin Karlsbro (Renew, Σουηδία).

Τι έκανε η ακροδεξιά

Πάνω από 20 ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Πατριώτες για την Ευρώπη ψήφισαν υπέρ της πίστωσης, ενώ σχεδόν 40, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της, Ζορντάν Μπαρντελά, απείχαν. Ο Μπαρντελά ήταν μεταξύ των ηγετών της ομάδας που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

Μόνο επτά από τους 86 ευρωβουλευτές της των Πατριωτών ψήφισαν κατά του νομικού κειμένου.

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια σχετική αντίθεση σε σύγκριση με το ψήφισμα υπέρ της Ουκρανίας που οι Πατριώτες καταψήφισαν σε μεγάλο βαθμό τον Ιούλιο.

Εντούτοις, η ομάδα της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών (ESN), πιο σκληρή από τους Πατριώτες, κινήθηκε ενωτικά κατά του δανείου.