Skip to main content

Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος στη Γαλλία; Δοκίμασε τη φυλακή

Ο Xavie Niel, με μία αυτοκρατορία που ξεκίνησε από τα sex chats και επεκτάθηκε σε τηλεπικοινωνίες και μίντια, έχει μία περίεργη συμβουλή για όσους θέλουν να πετύχουν

Τον περασμένο μήνα ο 57χρονος Xavier Niel προσκάλεσε από 20αρηδες του κλάδου τεχνολογίας έως εκπροσώπους της γαλλικής πολιτικής σκηνής και διάσημους παρουσιαστές στο Olympia στο Παρίσι. Και εξήγησε πώς γίνεται κάποιος δισεκατομμυριούχος.

Καθώς τα φώτα χαμήλωσαν στη σκηνή εκείνο το βράδυ, εκείνος εξιστόρησε σταθμούς και ανατροπές στην οικοδόμηση της αυτοκρατορίας του –  που άρχισε από τις υπηρεσίες sex chat σε μια πρώιμη έκδοση του Διαδικτύου και αργότερα ωρίμασε σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ομίλους μέσων ενημέρωσης. Κάποια στιγμή μοίρασε πίτσα.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι περίμεναν ένα λανσάρισμα προϊόντος ή μια μεγάλη επιχειρηματική ανακοίνωση, παραξενεύτηκαν. Αλλά ο Niel είπε ότι στόχος του ήταν να δείξει στο κοινό πώς είχε χτίσει τον πλούτο του από την αρχή σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι είναι σχετικά σπάνιο.

Ο Niel έχει περιουσία 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που χτίστηκε εδώ και δεκαετίες και σε διάφορους κλάδους. Η συμβουλή του προς τους νέους ιδρυτές ήταν σε γνωστές γραμμές – μην φοβάστε να αποτύχετε, αμφισβητήστε τους κανόνες και επιλέξτε τους επιχειρηματικούς σας εταίρους με σύνεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, συμβούλεψε επίσης τους αδηφάγους επιχειρηματίες να «πάνε φυλακή», όπως έκανε εκείνος το 2004. Πριν από 20 χρόνια συνελήφθη για κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων σε μερικά από τα sex shops στα οποία είχε επενδύσει. Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που πήρε ήταν από τον δικαστή, που χειρίστηκε την περίπτωσή του: Μπορείτε να αγγίξετε την κίτρινη γραμμή, αλλά ποτέ να μην την περάσετε.

Ένα αουτσάιντερ με ισχυρές διασυνδέσεις

Γεννημένος σε μια μεσοαστική οικογένεια των προαστίων και γοητευμένος από την τεχνολογία, ο Niel ξεκίνησε την αυτοκρατορία του τρέχοντας υπηρεσίες sex chat στο Minitel, έναν προκάτοχο του Διαδικτύου, στα είκοσί του. Αργότερα εφηύρε μία υπηρεσια all-in-one internet, τηλεόραση και τηλεφωνία και εισήλθε στην αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2012 ως πάροχος που τα έβαλε με τους μεγάλους μειώνοντας τις τιμές. Η επιθετική του τακτική κέρδισε μερίδιο αγοράς. Ο Niel είπε ότι διατηρεί έναν χάρτη του κόσμου στον τοίχο του γραφείου του και έχει χρωματίσει με κόκκινο χρώμα στις περισσότερες από 20 χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Για επιχειρηματία που εξακολουθεί να προσδιορίζεται ως αουτσάιντερ, ο Niel είναι εξαιρετικά καλά συνδεδεμένος. Η επί χρόνια σύντροφός του είναι η Delphine Arnault, κόρη του Bernard Arnault — του προέδρου της LVMH και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Εκτός από την ιδιοκτησία της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Niel αγόρασε πρόσφατα το πρακτορείο παπαράτσι Bestimage. Έχει πει ότι είναι στενός φίλος με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και μόλις εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Bytedance, μητρικής του TikTok.

Επενδύει σε startups και θέλει επιχειρηματίες – «κανονικούς ανθρώπους»

Ο Niel πήγε σε ένα ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στο Παρίσι με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Eric Schmidt, πέρυσι. Έχει επενδύσει πολλά σε σχολές δωρεάν εκμάθησης κώδικα και στηρίζει πάνω από 100 startups. «Είναι κρίμα που οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Γαλλίας διευθύνονται κυρίως από άνδρες, αποφοίτους επιχειρηματικών σχολών», είπε ο Niel στη σκηνή. «Λευκούς άνδρες», φώναξε κάποιος μέσα στο πλήθος. «Χρειαζόμαστε γυναίκες, χρειαζόμαστε διαφορετικότητα», συνέχισε να χειροκροτεί.

«Οι άνθρωποι που δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις είναι η πραγματική συνταγή για την αλλαγή της κοινωνίας. «Θέλω η Γαλλία των επιχειρηματιών να μοιάζει με τους ανθρώπους που βλέπετε στο δρόμο, στο μετρό», κατέληξε ο δισεκατομμυριούχος.