Skip to main content

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Στο 2% ο πληθωρισμός στις αρχές 2025

EPA/YOAN VALAT

«Να είμαστε ευέλικτοι. Να μην κοιτάμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος»

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη πιθανότατα θα είναι στο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές του 2025, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να νικήσουμε τον πληθωρισμό και αυτό είναι πραγματικά καλά νέα», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter το Σάββατο. «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες, αλλά αυτό είναι τεχνικό αποτέλεσμα. Χωρίς μεγάλα εξωτερικά σοκ, θα είμαστε στο 2% του πληθωρισμού το επόμενο έτος, μάλλον μάλλον προς τις αρχές του επόμενου έτους».

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ – από τον Σεπτέμβριο – προέβλεπε ότι το 2% θα επιτευχθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος (2 συνεχόμενες) και οι αγορές στοιχηματίζουν σε μια σειρά περικοπών στις επόμενες συνεδριάσεις – ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, όταν ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση μισής μονάδας.

«Πιθανώς θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων», είπε ο ντε Γκαλό. «Αλλά θα αποφασίσουμε ανάλογα με τα δεδομένα. Είμαι υπέρ ενός ευέλικτου πραγματισμού: Ευκίνητο γιατί πρέπει να κινούμαστε και να μειώσουμε τα επιτόκια όταν μπορούμε. Πραγματισμός, γιατί πρέπει να κοιτάξουμε τα δεδομένα και να μην κοιτάμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος».

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε άνοδο του πληθωρισμού