Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι στο POLITICO.
Ως μέρος του ανανεωμένου πλαισίου, οι χώρες που υπερβαίνουν τα βασικά όρια χρέους έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να «μπουν σε μια σειρά» προτού αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα. Ωστόσο, όσοι απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, δικαιούνται να ζητήσουν παράταση έως και 7 έτη, εάν χρειαστεί.
Αυτό θα δώσει ένα περιθώριο ελιγμών στον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Ιταλία, η Ισπανία και η Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτηση για επταετή παράταση.
«Το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου προσαρμογής από τέσσερα σε επτά χρόνια συζητείται επί του παρόντος», δήλωσε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Για χρόνια, η θέση της Γερμανίας ως η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης είχε θωρακίσει την οικονομία της, επιτρέποντάς της να αναδειχθεί πρωταθλήτρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μπλοκ. Όμως αυτή την εβδομάδα η πιθανότητα μιας βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση ανάγκασε το Βερολίνο να χάσει την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για να υποβάλει ένα πολυετές σχέδιο δαπανών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την εφαρμογή των κανόνων τον Απρίλιο, οι Βρυξέλλες απαιτούν από χώρες με σχετικά χαμηλό χρέος όπως η Γερμανία να μειώσουν την αναλογία μεταξύ του δημόσιου χρέους και της ανάπτυξης κατά μέσο όρο τουλάχιστον 0,5% ετησίως.
Η εκπλήρωση αυτής της απαίτησης σε μόλις τέσσερα χρόνια θα απαιτούσε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή από τη διστακτική και αντιδημοφιλή κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας.
Ένα επταετές σχέδιο προσαρμογής, ωστόσο, το γλιτώνει από το να χρειάζεται να επιβάλει υπερβολικά επαχθείς περικοπές δαπανών ενόψει των εθνικών εκλογών που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2025.
Όμως η Επιτροπή δεν θα χορηγήσει αυτόματα παράταση στη Γερμανία.
Το Βερολίνο πρέπει πρώτα να δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ευνοούνται από τις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα για πιο σταδιακές περικοπές δαπανών.