H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε ότι το υψηλό χρέος και η χαμηλή ανάπτυξη παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την παγκόσμια οικονομία.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ δήλωσε στο CNBC ότι ενώ είχε σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, οι κυβερνήσεις είχαν συνηθίσει υπερβολικά να δανείζονται, με την «αναιμική ανάπτυξη» να προσθέτει στις προκλήσεις της εξυπηρέτησης αυτού του χρέους.
«Δεν είναι ακόμη ώρα να γιορτάσουμε. Όταν εξετάζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η μεγαλύτερη είναι η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος. Εδώ μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Ενώ η Γκεοργκίεβα επαίνεσε το έργο των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό του πληθωρισμού, σημείωσε ότι τα επιτεύγματα δεν ήταν καθολικά και ότι ορισμένες οικονομίες συνέχιζαν να αγωνίζονται με υψηλότερες τιμές, γεγονός που πρόσθεσε την κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια.
«Είναι επιτυχημένες μεγάλες οικονομίες που τα έχουν πάει πολύ καλά… και υπάρχουν χώρες στον κόσμο όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πρόβλημα», είπε. «Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών παραμένει και κάνει πολλούς ανθρώπους σε πολλές χώρες να αισθάνονται χειρότερα και να θυμώνουν».
Η ίδια προειδοποίησε για τις επίμονα υψηλές τιμές που πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών εμπορευμάτων από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
ΔΝΤ: Αγγίζει τα 100 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος – «Είναι χειρότερο από ό,τι φαίνεται»
Η Γκεοργκίεβα εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και το ενδεχόμενο να περιορίσουν τη χρηματοδότηση άλλων προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι το διεθνές εμπόριο δεν θα είναι πλέον η «μηχανή ανάπτυξης» όπως ήταν κάποτε, υπογραμμίζοντας τον πολλαπλασιασμό των περιοριστικών πολιτικών σε πολλές οικονομίες.
Κριτική σε ΗΠΑ-Κίνα
Σε μια έμμεση κριτική στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια ωθούν ορισμένους από τους σημαντικότερους «παίκτες» ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν εσωτερικά εστιασμένες βιομηχανικές και προστατευτικές πολιτικές.
«Όλα αυτά πράγματι δημιουργούν περισσότερο ένα περιβάλλον δυσπιστίας και τώρα είναι περισσότερο οι προηγμένες οικονομίες παρά οι αναδυόμενες αγορές που πρωτοστατούν στα βιομηχανικά μέτρα [και] στα μέτρα προστατευτισμού».
Επέμεινε ότι τα «αντίποινα» εμπορικά μέτρα θα μπορούσαν να βλάψουν τους φορείς υλοποίησης όσο και τους στόχους τους.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Γκεοργκίεβα επεσήμανε επίσης τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις ως έναν από τους βασικούς κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι για την επεκτεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις δυνατότητές της να αποσταθεροποιήσει τις περιφερειακές οικονομίες και τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.
Με πληροφορίες από CNBC