Skip to main content

Κίνα: Οι ξένοι τουρίστες ερωτεύτηκαν τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνουκατά τη διάρκεια των διακοπών της Εθνικής Ημέρας της Κίνας

Φωτογραφία του Γου Γιονγκχούα
Τουρίστες επισκέπτονται το Εθνικό Δασικό Πάρκο Λονγκσάν στην πόλη Λιάνγιουαν, Λούντι, επαρχία Χουνάν, Κεντρική Κίνα

Κατά τη διάρκεια των διακοπών της Εθνικής Ημέρας της Κίνας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες των διακοπών της Εθνικής Ημέρας της Κίνας το 2024, οι εισερχόμενοι τουρίστες χρησιμοποίησαν την Alipay για να ξοδέψουν περίπου 120% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Από το 2023, ο αριθμός των τουριστών που καταναλώνουν από περισσότερες από 10 χώρες με την πολιτική κατάρτισης θεωρήσεων εισόδου στην Κίνα έχει αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές από έτος σε έτος. Αυτός ο γύρος των “ταξιδιών στην Κίνα” είναι καυτός, καθώς βλέπουμε ότι οι παγκόσμιοι νέοι στην Κίνα έχουν ερωτευτεί τις πληρωμές μέσω κινητού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Alipay, οι 10 κορυφαίες πόλεις με τη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών των εισερχόμενων τουριστών μέσω της Alipay σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι κατά τη διάρκεια των διακοπών της Εθνικής Ημέρας είναι: Τσινχουανγκντάο, Σάνια, Χουτζόου, Τζινχούα, Ναντσάνγκ, Χαϊκόου, Τσονγκτσίνγκ, Σενγιάνγκ, Τσανγκσά και Κουνμίνγκ.

Ο αριθμός των εμπόρων που προσελκύουν εισερχόμενους τουρίστες να χρησιμοποιούν την Alipay παρουσίασε ετήσια ανάπτυξη σε 10 γραφικά σημεία της χώρας. Αυτά τα σημεία περιλαμβάνουν: το γραφικό σημείο του Σινικού Τείχους Τζινσάνλινγκ στην πόλη Τσενγκντέ της επαρχίας Χεμπέι, το Βουνό Γιουλόνγκ στην πόλη Λιτζιάνγκ και την Αρχαία Πόλη Λιτζιάνγκ της επαρχίας Γιουνάν, το Βουνό Τσινγκτσένγκ και τον Ντουτζιάνγκγιεν στην πόλη Τσενγκντού της επαρχίας Σιτσουάν, την Αρχαία Πόλη Πινγκγιάο στην πόλη Τζινζόνγκ της επαρχίας Σανσί, την Κοιλάδα Jiuzhaigou και την Αρχαία Οδό Τζινλί στην πόλη Τσενγκντού, τους Πολεμιστές από Τερακότα και τα Άλογα του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ της επαρχίας Σαανσί, την τουριστική περιοχή Γουλινγκγιουάν – Τιενμέν Σαν στην πόλη Τζανγκτζιατζιέ της επαρχίας Χουνάν, και τον Μεγάλο Βούδα του Λεσάν στην πόλη Λεσάν της επαρχίας Σιτσουάν.

Οι εισερχόμενοι τουρίστες στην Κίνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Alipay όχι μόνο για να πραγματοποιούν πληρωμές “σύροντας” αλλά και “αγγίζοντας” τη συσκευή. Η λειτουργία “άγγιγμα” διαθέτει νέα αγγλική διεπαφή και αγγλική υπηρεσία φωνητικής μετάδοσης, βελτιώνοντας την εμπειρία πληρωμής. Κατά τη διάρκεια των διακοπών της Εθνικής Ημέρας της Κίνας, οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των εισερχόμενων τουριστών, χρησιμοποίησαν το Alipay για να ξοδέψουν 130% περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τον Σεπτέμβριο. Την πρώτη ημέρα των διακοπών, ο αριθμός των παραγγελιών φαγητού μέσω Alipay από τουρίστες σε πέντε αεροδρόμια – το Διεθνές Αεροδρόμιο Πρωτεύουσας Πεκίνου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπινχάι Τιαντζίν, το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπαϊτά Χοχότ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Τσανγκμπέι Ναντσάνγκ και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ταϊπίνγκ Χαρμπίν – αυξήθηκε κατά σχεδόν 110% σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα λειτουργίας της υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο.

Τα δεδομένα από την πλατφόρμα Alipay δείχνουν ότι τα εξερχόμενα ταξίδια είναι δημοφιλή κατά τη διάρκεια των διακοπών της Εθνικής Ημέρας της Κίνας. Κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες των διακοπών, ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιωτικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί είναι η Μαλαισία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Οι πέντε κορυφαίοι τομείς με τη μεγαλύτερη αύξηση της εξερχόμενης κατανάλωσης είναι η βιομηχανία υπηρεσιών, οι μεταφορές, η ψυχαγωγία, η τροφοδοσία και το λιανικό εμπόριο. Τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά μέσα, όπως λεωφορεία, μετρό και κοινόχρηστα ποδήλατα, καθώς και οι τρόποι ταξιδιού μικρής και υψηλής συχνότητας, έχουν γίνει μια πιο κοινή επιλογή για τον κινεζικό εξερχόμενο τουρισμό μετά την άρση των περιορισμών.

Η πολιτική απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, η ανάκαμψη των πτήσεων και η ευκολία πληρωμής συνεχίζουν να ενισχύουν τον εισερχόμενο τουρισμό, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ξένους τουρίστες στην Κίνα. Το βολικό περιβάλλον πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου με τη συνεχή εισαγωγή νέων υπηρεσιών, όχι μόνο θα συμβάλει στην τόνωση της κατανάλωσης εισερχόμενου τουρισμού, στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στην προώθηση των σινο-ξένων ανταλλαγών.