Skip to main content

Ντεμπούτο της σεληνιακής στολής της Κίνας – Παράδειγμα της κινεζικής αυτοπεποίθησης

Φωτογραφία της Σουν Κάιφάνγκ
Στο Τσονγκτσίνγκ, στην τελετή έναρξης του «Τρίτου Φόρουμ Τεχνολογίας Διαστημικών Στολών» της Κίνας, αποκαλύφθηκε πρώτη φορά δημόσια η εμφάνιση της κινεζικής διαστημικής στολής

Η αποκάλυψή της αποτελεί θετικό σημάδι της προθυμίας της Κίνας να μοιραστεί τα επιτεύγματά της και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στον διαστημικό τομέα

Το Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής της Κίνας πρόσφατα κυκλοφόρησε μια πρωτοβουλία για την ονοματοδοσίας της σεληνιακής στολής προς το κοινό και αποκάλυψε για πρώτη φορά την εμφάνιση της σεληνιακής στολής της Κίνας. Η Κίνα έχει προγραμματίσει μια επανδρωμένη αποστολή πριν το 2030. Ως βασική τεχνολογία για την ολοκλήρωση της αποστολής, το σεληνιακό κοστούμι αποκαλύφθηκε δημόσια, δείχνοντας την ισχυρή κινεζική αυτοπεποίθηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι διαστημικές στολές είναι απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός για επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, παρέχοντας υποστήριξη ζωής και επιχειρησιακή υποστήριξη για τους αστροναύτες. Προς το παρόν, μόνο λίγες χώρες στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ανεξάρτητα σεληνιακές στολές και η Κίνα είναι μία από αυτές. Οι στολές της Κίνας έχουν υποστηρίξουν 35 αποστολές με ασφάλεια στο διάστημα και πίσω. Οι πρώτης και δεύτερης γενιάς αυτο-αναπτυγμένες διαστημικές στολές “Φέι Τιάν” έχουν υποστηρίξει 17 αστροναύτες σε 17 επιτυχημένες δραστηριότητες εκτός του διαστημικού σταθμού, εξασφαλίζοντας την κατασκευή και την αποτελεσματική λειτουργία του διαστημικού σταθμού της Κίνας.

Σχεδιασμένο και αναπτυγμένο από Κινέζους, το σεληνιακό κοστούμι στοχεύει στη μείωση του βάρους, την υψηλή ασφάλεια και αξιοπιστία, σπάζοντας μια σειρά από βασικές τεχνολογίες. Ενσωματώνει ολοκληρωμένα προστατευτικά υφάσματα, πανοραμικό αντιθαμβωτικό παράθυρο, πολυλειτουργική κονσόλα, αρθρώσεις σχεδιασμένες για περιβάλλοντα χαμηλής βαρύτητας και πολλές άλλες τεχνολογίες αιχμής, που όχι μόνο παρέχουν υποστήριξη ζωής στους αστροναύτες στο ακραίο σεληνιακό περιβάλλον, αλλά βελτιώνουν και την ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού από τους αστροναύτες.

Ο σχεδιασμός του σεληνιακού κοστουμιού είναι εμπνευσμένος από τις αρχαίες κινεζικές ιπτάμενες κορδέλες και την παραδοσιακή πανοπλία. Η διακοσμητική ζώνη στο άνω μέρος έχει σχεδιαστεί σε σχήμα κομψής κορδέλας “Φέι Τιάν”, ενώ η διακοσμητική ζώνη στο κάτω άκρο έχει σχήμα φλόγας από την εκτόξευση πυραύλου, αντηχώντας πάνω και κάτω για να δημιουργήσει μια αρμονική σύνθεση. Αυτός ο σχεδιασμός συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονη τεχνολογία, ενσωματώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας με το καινοτόμο πνεύμα της νέας εποχής.

Το Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής της Κίνας ξεκίνησε την εκστρατεία ονοματοδοσίας της σεληνιακής στολής, η οποία όχι μόνο συγκέντρωσε τη σοφία του κοινού και ενίσχυσε την αίσθηση συμμετοχής, αλλά προώθησε και το πνεύμα της σεληνιακής εξερεύνησης: το όνειρο, το θάρρος, τη συνεργασία και την αμοιβαία επωφελή συνεισφορά. Επιπλέον, αντανακλά την επιστημονική και τεχνολογική εμπιστοσύνη της Κίνας, βασισμένη στην αυτοδυναμία και την πολιτιστική αυτοπεποίθηση που ενσωματώνεται στο εθνικό της πνεύμα.

Η αποκάλυψη της σεληνιακής στολής αποτελεί επίσης ένα θετικό σημάδι της προθυμίας της Κίνας να μοιραστεί τα επιτεύγματά της και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στον διαστημικό τομέα. Το σεληνιακό πρόγραμμα της Κίνας βασίζεται στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους, της ειρηνικής χρήσης και της συνεργασίας, και η χώρα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για τη δημιουργία ενός διεθνούς σεληνιακού επιστημονικού ερευνητικού σταθμού. Το σχέδιο της Κίνας για αυτόν τον σταθμό έχει ήδη προσελκύσει τη συμμετοχή πολλών χωρών και διεθνών οργανισμών. Στο μέλλον, η αυτοπεποίθηση της Κίνας θα μετουσιωθεί σε περισσότερα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, συμβάλλοντας στο μεγάλο έπος της ανθρώπινης εξερεύνησης του σύμπαντος.