Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα εκτίμησε ότι το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί μέχρι τώρα από τον πόλεμο στη Γάζα θα κυμανθεί μεταξύ 14 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον ο 63χρονος Ινδοαμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είχε σχετικά μέχρι σήμερα μικρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά μια «σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» με τη συμμετοχή άλλων χωρών που συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα οι εξαγωγείς πρώτων υλών, θα μπορούσε να επηρεάσει, πολύ πιο σοβαρά την παγκόσμια οικονομία» ,τόνισε ο Ατζάι Μπάνγκα.
«Πρώτα από όλα, νομίζω ότι αυτή η απίστευτη απώλεια ζωών -γυναικών, παιδιών και αθώων πολιτών-είναι απλώς απαράδεκτη και από τις δύο πλευρές», είπε ο Μπάνγκα.
Δεν ανησυχεί για τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Μπάνγκα δεν φάνηκε επίσης να ανησυχεί σχετικά με μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που συμφώνησε σε αύξηση κεφαλαίου της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) κατά τη διάρκεια της θητείας του», είπε ο Μπάνγκα σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Τελικά, ο Τραμπ κατανοεί την αξία να εκφράζεται με τρόπο που να είναι σχετικός με το τι θέλει να επιτύχει και τις πολιτικές της κυβέρνησής του», είπε ο Μπάνγκα. Η αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας να προωθήσει την ανάπτυξη σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι ένα καθήκον που υπερβαίνει τις μεμονωμένες αλλαγές κυβερνήσεων.
Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως έχει επικρίνει τους διεθνείς θεσμούς και τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Ο Τραμπ γνωρίζει ότι υπάρχουν λίγα διεθνή ιδρύματα που μπορούν να πάρουν ένα δολάριο κρατικού χρήματος και να το πολλαπλασιάσουν τέσσερις ή δέκα φορές – για να συνάψουν αναπτυξιακά δάνεια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άνοιγμα νέων αγορών για αμερικανικές και άλλες διεθνείς εταιρείες», είπε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε το άνοιγμα των αγορών για τις αμερικανικές εταιρείες μέσω μιας σωστής αναπτυξιακής εργασίας στο εξωτερικό, τότε αυτό είναι υπέροχο. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές και ινδικές εταιρείες να επωφεληθούν από αυτό, τότε αυτό είναι καλό γιατί δημιουργεί τις συνδέσεις που θέλουμε», πρόσθεσε ο Μπάνγκα.