Skip to main content

Βρετανία: Ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021

REUTERS/Hannah McKay

Αποκλιμάκωση για τον πληθωρισμό, κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε απότομα στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 1,9% για τον μήνα, στα πρώτα στοιχεία κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2021.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία κυμαίνεται γύρω από αυτό το επίπεδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες και διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, διαμορφώθηκε στο 3,2% για τον μήνα, μειωμένος από το 3,6% τον Αύγουστο και κάτω από την πρόβλεψη 3,4% μιας δημοσκόπησης του Reuters.

Υποχώρησαν οι αυξήσεις στις υπηρεσίες

Οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, το κυρίαρχο τμήμα της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησαν σημαντικά στο 4,9% τον περασμένο μήνα από 5,6% τον Αύγουστο, φθάνοντας πλέον στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός και αυτός των υπηρεσιών αποτελούν βασικά σημεία παρακολούθησης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς εξετάζουν αν θα μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από CNBC