Skip to main content

Boeing: Πουλά 10 δισ. σε μετοχές για να καλύψει το πρόβλημα ρευστότητας – Ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης σε “junk”

REUTERS/Matt Mills McKnight

Αναζητά τρόπους να στηρίξει τον ισολογισμό της

Η πολύπαθη Boeing προχωρά στην άντληση τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση νέων μετοχών, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τα ολοένα και πιο επισφαλή οικονομικά της.

Ο κατασκευαστής αεροσκαφών, σε δύο ρυθμιστικές ανακοινώσεις την Τρίτη, δήλωσε στους επενδυτές ότι θα μπορούσε να εκδώσει έως και 25 δισ. δολάρια σε μετοχές ή ομόλογα κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, ενώ παράλληλα θα συνάψει νέα πιστωτική συμφωνία με τους δανειστές.

Η Boeing αναμένεται να επιδιώξει μια προσφορά μετοχών που θα συγκεντρώσει περίπου 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Έχει να «δει» κέρδη από το 2018

Η απεργία του μεγαλύτερου συνδικάτου της Boeing επιδεινώνει τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, η οποία για τελευταία φορά εμφάνισε κέρδη το 2018.

Η Boeing έκλεισε τον Σεπτέμβριο με 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τίτλους, κοντά στο ελάχιστο ποσό που η εταιρεία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Η νέα πιστωτική συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προστίθεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε υφιστάμενες, πιστωτικές συμφωνίες που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η Boeing έχει καθαρό χρέος ύψους 45 δισ. δολαρίων.

«Πρόκειται για δύο συνετά βήματα για τη στήριξη της πρόσβασης της εταιρείας σε ρευστότητα», ανέφερε η Boeing σε ανακοίνωσή της. Οι μετοχές της Boeing, οι οποίες ξεκίνησαν το έτος γύρω στα 250 δολάρια, μεταβλήθηκαν ελάχιστα κατά τις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι η εταιρεία χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια και ότι το χρέος της θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε καθεστώς junk (σκουπιδιών).

Το Σάββατο η Boeing ανακοίνωσε την περικοπή 17.000 θέσεων εργασίας. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να καθυστερήσει την πρώτη παράδοση του εμπορικού αεροσκάφους 777X κατά ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από WSJ