Skip to main content

Πετρέλαιο: Μεγάλη πτώση των τιμών καθώς το Ισραήλ λέει πώς δεν θα πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η τιμή Brent, το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 3,54% στα 74,72 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού επίσης κατά 3,5% στα 71,19 δολάρια

Σχεδόν κατά 4% υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά το δημοσίευμα της Washington Post ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η τιμή Brent, το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 3,54% στα 74,72 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού επίσης κατά 3,5% στα 71,19 δολάρια.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent κόστιζε περισσότερα από 80 δολάρια, εν μέρει λόγω των φόβων για ισραηλινές επιθέσεις στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο παράγων Κίνα

Η τιμή του Brent είχε μειωθεί ήδη χθες περισσότερο από 2%, αφού ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος και το 2025, μετά και τις αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία της Κίνας.

Η ανάπτυξη της χώρας υπολείπεται των προσδοκιών εδώ και αρκετό καιρό. Η Κίνα είναι μεγάλος καταναλωτής πετρελαίου – εάν η οικονομία της χώρας αποδυναμωθεί, η ζήτηση μειώνεται ανάλογα.

Το Σαββατοκύριακο, το Πεκίνο ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας του. Ο υπουργός Οικονομικών, Λαν Φοάν υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το χρέος τους, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για κρατικά ομόλογα και προσφέροντας νέες  επιδοτήσεις.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένουν επίσης ότι η ζήτηση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.