Skip to main content

Π. Πετράκης στο Naftemporiki TV: Η σημασία της επικείμενης νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Για την επερχόμενη τρίτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «On Politics», με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης.

Κληθείς να σχολιάσει τη επικείμενη νέα μείωση των επιτοκίων και σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που κρατούσε για την συγκεκριμένη επιλογή, ο κ. Πετράκης είπε χαρακτηριστικά: «Η επιφυλακτικότητα αφορά κυρίως το timing. Πάνω στο timing υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα η οποία προκαλεί ένα ‘’σφίξιμο’’ στους επενδυτές, όπως και να το κάνουμε, παρ’όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει ‘’δαγκώσει’’ την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα γεγονός. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία ούτε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχουν επιφέρει μια αρνητική συνέπεια στην οικονομική δραστηριότητα. Αντιθέτως, εγώ θα έλεγα ότι η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου που έχει να κάνει κυρίως με την αναδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας, με την προσπάθεια απεξάρτησης από τις φθηνές ενεργειακές εισδροές, έχει προκαλέσει ένα ευρύτερο πρόβλημα το οποίο το βλέπουμε στην οικονομική δραστηριότητα στην κεντρική Ευρώπη, όπου βλέπετε να υπάρχει μια σχετική καθήλωση. Στην καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται και η αδυναμία της κινέζικης οικονομίας».

«Αυτοί οι παράγοντες συντείνουν υπέρ της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Εάν διατηρείτο ο πληθωρισμός, δεν διατηρείται όμως, δεν διατηρείται η δυναμική του. Εμείς, όπως και ορισμένες χώρες και περιφέρειες υποφέρουν ακόμα λίγο, αλλά όχι ιδιαίτερα. Αν διατηρείτο, νομίζω ότι θα υπήρχαν δισταγμοί. Νομίζω ότι τώρα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Χρειαζόμαστε πια και την επόμενη μείωση των επιτοκίων, όπου αυτή θα αρχίσει να φαίνεται και στην ελληνική οικονομία γιατί, όπως ξέρετε, μέχρι τώρα οι μειώσεις δεν έχουν αντίκτυπο γιατί κρατάμε τα στεγαστικά δάνεια σε ένα μορατόριουμ. Και νομίζω ότι είναι και μια προοπτική την οποία επιδιώκουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ.

Νέα μείωση επιτοκίων και το 2025

Μάλιστα, σημείωσε ότι «περιμένουμε ακόμα δύο μειώσεις και πιθανόν άλλη μια το 2025 – όχι για να ξαναγυρίσουν τα επιτόκια εκεί που ήταν, αυτό ας το ξεχάσουμε όλοι – οι οικονομίες δανείζονται περισσότερα χρήματα, χρειάζονται περισσότερα χρήματα, άρα θα τα πληρώνουμε και ακριβότερα. Όμως, ουσιαστικά χαμηλώνουν πάλι ιδιαίτερα και νομίζω ότι αυτά είναι θετικά για την οικονομική δραστηριότητα».