Στην Αθήνα έμαθε τη σπουδαία είδηση της βράβευσής του από τη Σουηδική Ακαδημία ο Ντάρον Ατσέμογλου, ένας από τους τρεις οικονομολόγους που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Οικονομικής Επιστήμης.
Ο τουρκικής καταγωγής Ατσέμογλου, 57 ετών, αντέδρασε στο τηλεφώνημα της Ακαδημίας, δηλώνοντας «έκπληκτος και σοκαρισμένος».
«Ποτέ δεν περιμένεις κάτι τέτοιο», είπε.
Σημείωσε επίσης ότι η έρευνά του που τιμήθηκε με το βραβείο υπογραμμίζει την αξία των δημοκρατικών θεσμών.
«Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές το έργο που έχουμε κάνει ευνοεί τη δημοκρατία», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την επιτροπή Νόμπελ και δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.
Αλλά πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία δεν είναι πανάκεια. Η εισαγωγή της δημοκρατίας είναι πολύ δύσκολη. Όταν εισάγεται ο θεσμός των εκλογών, αυτό μερικές φορές δημιουργεί σύγκρουση».
Ο Ντάρον Ατσέμογλου, καθηγητής στο ΜΙΤ, μίλησε στην έναρξη των εργασιών του «Economist Impact» στην «Όγδοη Διάσκεψη Κορυφής Αειφορίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
Ο κ. Ατσέμογλου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το μέλλον πλέον θα διαμορφώσουν τέσσερις τάσεις: η τεχνητή νοημοσύνη, η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η κρίσης της δημοκρατίας.
Σε αυτό το κλίμα υπογράμμισε, παρά τους κινδύνους υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κατεύθυνση στην καινοτομία ώστε η τεχνολογία να μην χρησιμοποιείται μόνο για την εξέλιξη του αυτοματισμού αλλά και για την αύξηση της ευημερίας. Όλα αυτά, όπως είπε, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον, εφόσον υπάρχουν πίστη στους θεσμούς και τη δημοκρατία, μεγαλύτερη συμπερίληψη, διάθεση για ευρύτερες συμμαχίες και εμπλοκή της εργατικής τάξης στη συγκεκριμένη διαδικασία.