Στους Ντάρον Ατσέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Ρόμπινσον (Βρετανία/ΗΠΑ) απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, «για μελέτες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία».
Η έρευνα τους διερευνά τα επακόλουθα της αποικιοκρατίας προκειμένου να κατανοηθεί γιατί επιμένει η παγκόσμια ανισότητα, ιδιαίτερα σε χώρες που τυραννούνται από διαφθορά και δικτατορίες.
Σύμφωνα με τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών που απονέμει το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, οι φετινοί βραβευθέντες μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις ανισότητες στον πλούτο μεταξύ των χωρών, αναδεικνύοντας τη σημασία των κοινωνικών θεσμών για την ευημερία ενός κράτους.
«Κοινωνίες με αδύναμο κράτος δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ούτε αλλαγή προς το καλύτερο», προσθέτει στον ιστότοπό της η επιτροπή απονομής του βραβείου.
BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Daron Acemoglu, Simon Johnson and James A. Robinson “for studies of how institutions are formed and affect prosperity.”… pic.twitter.com/tuwIIgk393— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
Οι διαφορές στους θεσμούς ενισχύουν το χάσμα
Όπως προκύπτει από την έρευνα των τριών οικονομολόγων, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών είναι επίμονο.
Παρόλο που οι φτωχότερες χώρες αναπτύσσονται, δεν καλύπτουν τη διαφορά με τις πιο πλούσιες χώρες. Σύμφωνα με τους βραβευθέντες, το χάσμα αυτό εξηγείται από τις διαφορές στους θεσμούς μιας κοινωνίας.
The richest 20 per cent of the world’s countries are now around 30 times richer than the poorest 20 per cent. The income gap between the richest and poorest countries is also persistent; although the poorest countries have become richer, they are not catching up with the most… pic.twitter.com/FIh56HB9Lk
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
Η ανακοίνωση του βραβείου έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία οι 26 πιο φτωχές χώρες στον κόσμο -όπου ζει το 40% των ανθρώπων που έχουν πληγεί πιο πολύ από τη φτώχεια- είναι πιο χρεωμένες από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο από το 2006.
Το βραβείο, που είναι επίσημα γνωστό ως Βραβείο Sveriges Riksbank στις Οικονομικές Επιστήμες στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, είναι το τελευταίο βραβείο Νόμπελ που δίνεται φέτος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ).
Ο κ. Ατσέμογλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν φιλοδημοκρατικές ομάδες, δημόσιοι θεσμοί και το κράτος δικαίου σε πολλά μέρη του κόσμου αρχίζουν να εξασθενούν. «Πιστεύω πως είναι μια εποχή που οι δημοκρατίες διέρχονται από ένα τραχύ μονοπάτι» πρόσθεσε.