Skip to main content

Γαλλία: Υποβάθμισε το outlook ο Fitch

REUTERS/Benoit Tessier

Προειδοποιεί για δημοσιονομικούς κινδύνους

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της Γαλλίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», επικαλούμενος τις δημοσιονομικές πιέσεις και τους πολιτικούς κινδύνους.

«Η προβλεπόμενη φετινή δημοσιονομική ολίσθηση θέτει τη Γαλλία σε χειρότερη δημοσιονομική αφετηρία και αναμένουμε τώρα ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους προς το 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028», ανέφερε ο Fitch σε ανακοίνωσή του, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση της Γαλλίας στο “AA-”.

Ο συναγερμός για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπογραμμίζει το βάθος των δημοσιονομικών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία το 2024, αφού τα αδύναμα φορολογικά έσοδα δημιούργησαν μια τεράστια “τρύπα” στον προϋπολογισμό, μετά την παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Μακρόν για πρόωρη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65,6 δισεκατομμύρια δολάρια) περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να μειωθεί το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής από 6,1% φέτος. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχικά στοχεύσει σε έλλειμμα 4,4% το 2024.

Η δημοσιονομική ολίσθηση και τα έκτακτα μέτρα έχουν αμαυρώσει τη φήμη του Μακρόν ως μεταρρυθμιστή ικανού να επιλύσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις της Γαλλίας με φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερες αξιολογήσεις τις επόμενες εβδομάδες από τις Scope, Moody’s και S&P, οι οποίες υποβάθμισαν τη Γαλλία νωρίτερα φέτος.

Η Fitch προβλέπει έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 και αναφέρει ότι εκτιμά  πως η γαλλική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να το περιορίσει στο 3% ούτε έως το 2029 όπως έχει δεσμευτεί.

“Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που μόλις παρουσιάσαμε αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ευθυγραμμίσει εκ νέου την τροχιά των δημόσιων οικονομικών και να ελέγξει το χρέος”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, σχολιάζοντας την απόφαση του Fitch.