«Ένα εβραϊκό κράτος που περιλαμβάνει την Ιορδανία, τον Λίβανο και τμήματα της Αιγύπτου, της Συρίας, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους σοφούς μας, η Ιερουσαλήμ προορίζεται να επεκταθεί μέχρι τη Δαμασκό». Ακούγεται απίστευτο, αλλά την επικίνδυνη αυτή δήλωση έκανε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Οικονομικών.
Έποικος στον οικισμό Κεντουνίμ, βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο 44χρονος Σμότριτς είναι ένας ακραίος φανατικός θρησκευόμενος. Κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ministers of Chaos”, που μεταδόθηκε στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte, ο Σμότριτς πρότεινε μια σταδιακή επέκταση της κυριαρχίας του Ισραήλ, μέχρι τη Δαμασκό και τα άλλα γειτονικά κράτη. Αυτή η ακραία δήλωση αντανακλά μια θρησκευτική ιδεολογία που υποστηρίζει την επέκταση της «Γης της Επαγγελίας» πέρα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Ισραήλ.
Πρόσφατα άλλωστε ο Σμότριτς άφησε άφωνη τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» να πεθάνουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από την πείνα, αλλά «στην τρέχουσα παγκόσμια πραγματικότητα» το αποτρέπει η διεθνής κοινότητα.
Ακροδεξιό παραλήρημα
Αυτό το παραλήρημα του ακροδεξιού υπουργού και αρχιτέκτονα της πολεμικής τρέλας δεν αποτελεί μεμονωμένη φωνή στην ισραηλινή κυβέρνηση. Δυστυχώς, το συμμερίζονται κι άλλοι υπουργοί, όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, αρμόδιος για την ασφάλεια. Πρόκειται για θρησκευόμενους φανατικούς, ρατσιστές, κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, που ουσιαστικά ελέγχουν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Για να ανακτήσει τη θέση του πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου τους έφερε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2022 και έκτοτε διαγωνίζονται στην πολεμική τους τρέλα.
«Ναι, όλοι οι εχθροί σου θα χαθούν, Κύριε», αντέδρασε στις 28 Σεπτεμβρίου ο Σμότριτς, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στον Λίβανο.
Το 2017 είχε πει επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζουν υπό κατοχή χωρίς δικαιώματα. «Εάν δεν εγκαταλείψουν την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, θα μπορούσαν «να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα ή να εξοντωθούν σε περίπτωση νέας εξέγερσης», είχε πει ο Σμότριτς.
Με τέτοιες ιδέες είναι προφανές ότι θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο από τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Η στρατηγική του Μπενιαμίν Νετανιάχου να πραγματοποιήσει το όνειρο του Μεγάλου Ισραήλ, που επιθυμεί εδώ και καιρό η Ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του, μπορεί μάλιστα να εμπλουτιστεί και με ένα νέο κεφάλαιο: την αρχή της εισβολής στη Συρία. Λίγη σημασία έχει το «διεθνές δίκαιο» που θεωρεί ότι τα υψώματα του Γκολάν είναι συριακό έδαφος, παρά την προσάρτησή τους από το Ισραήλ το 1981. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η σιωπή του σύρου προέδρου, Άσαντ, που αποφεύγει να μιλήσει έστω για τον πόλεμο του Ισραήλ στα σύνορά του, υπό τον φόβο να γίνει ο επόμενος στόχος.
Ευρύτερος πόλεμος
Την ίδια ώρα, ακόμη και η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) έχει δεχθεί πέντε επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από τον ισραηλινό στρατό. «Η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ δεν είναι απλώς μια σύγκρουση που περιλαμβάνει δύο χώρες. Πολύ σύντομα θα μπορούσε να είναι μια περιφερειακή σύγκρουση με καταστροφικό αντίκτυπο για όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNIFIL, Αντρέα Τενέντι.
Για το Ισραήλ, οι δυνάμεις της UNIFIL αποτελούν μόνο εμπόδιο στις χερσαίες επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της Χεζμπολάχ στο λιβανικό έδαφος. Επιπλέον, ήταν ο ίδιος ο Νετανιάχου που όρισε τον ΟΗΕ ως «αντισημιτικό βάλτο» και τον γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata».
Την ίδια ώρα – σύμφωνα με την Wall Street Journal – το Ιράν από την πλευρά του, έχει απειλήσει τις αραβικές χώρες του Κόλπου που έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ να μη βοηθήσουν το Ισραήλ, γιατί θα υποστούν αντίποινα.
Αλλά το Ισραήλ έχει αναπτύξει τη δική του ιεραρχία στόχων και οι πιο σημαντικοί είναι οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου του Ιράν. Δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα βγαίνουν μόνο από το νησί Χαργκ, το οποίο είναι ο «κουλοχέρης» του καθεστώτος των αγιατολάχ. Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου είναι το «χρηματοκιβώτιο» του ιρανικού καθεστώτος και αν πληγούν, οι αγιατολάχ δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση, γεγονός που θα όξυνε τις λαϊκές αντιδράσεις.
Εμπλοκή Ρωσίας – Κίνας;
Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε όμως τότε να εμπλέξει τη Ρωσία και την Κίνα, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τεχεράνης – μέλους των BRICS – τόσο από πολιτική άποψη, όσο και από πλευράς διεθνούς εμπορίου.
Ο τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, που για σχεδόν 15 χρόνια χρηματοδοτούσε τις τρομοκρατικές ομάδες της Αλ Κάιντα για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και κατέλαβε μια λωρίδα συριακού εδάφους, έφτασε τώρα στο σημείο να καλεί τη Ρωσία, η Συρία και το Ιράν να λάβουν αποτελεσματικά αντίμετρα εναντίον του Ισραήλ. «Αυτό που ονειρεύονται ο Νετανιάχου και οι κακοποιοί του θα μετατραπεί σε εφιάλτη, μπορείτε να είστε σίγουροι γι’ αυτό», είπε ο Ερντογάν.
Είναι μια απλή ευχή ή η αρχή μιας νέας απειλή; Για την εμπλοκή και της Τουρκίας στον πόλεμο;