Skip to main content

H Boeing απολύει 17.000 εργαζόμενους και «παγώνει» το νέο της αεροσκάφος

EPA/CAROLINE BREHMAN

Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να καθυστερήσει την πρώτη παράδοση του εμπορικού αεροσκάφους 777X κατά ένα χρόνο

Η Boeing περικόπτει 17.000 θέσεις εργασίας «για να ευθυγραμμιστεί με την οικονομική πραγματικότητα», καθώς ο γίγαντας της αεροδιαστημικής αντιμετωπίζει τις επίμονες συνέπειες από το τελευταίο «επεισόδιο ασφαλείας» των αεροσκαφών της.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να καθυστερήσει την πρώτη παράδοση του εμπορικού αεροσκάφους 777X κατά ένα χρόνο.

Η Kelly Ortberg, η νέα διευθύνουσα σύμβουλός της, δήλωσε ότι απαιτούνται «σκληρές αποφάσεις» και «δομικές αλλαγές». «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το σχέδιο που αντιμετωπίζουμε και ρεαλιστές σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν βασικά ορόσημα στην πορεία προς την ανάκαμψη».

Περίπου 33.000 εργαζόμενοι της Boeing στην Ουάσιγκτον και το Όρεγκον προχώρησαν σε απεργία πριν από έναν μήνα, διακόπτοντας την παραγωγή των 737 Max, 767 και 777 τζετ της εταιρείας. Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε έντονο αδιέξοδο.

Η είδηση έρχεται σε μία δύσκολη χρονιά για την Boeing. Η έκρηξη στον πίνακα καμπίνας τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια πτήσης ενός ολοκαίνουργιου τζετ Max πυροδότησε μια νέα κρίση γύρω από την ασφάλεια και την ποιότητα των αεροπλάνων της.

Επίσης η αποστολή υψηλού ρίσκου του διαστημικού σκάφους Starliner, το οποίο προσγειώθηκε στη Γη τον περασμένο μήνα χωρίς τους δύο αστροναύτες που μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προβληματική διαστημική επιχείρηση της Boeing.

Η Boeing «πρέπει… να επαναφέρει τα επίπεδα του εργατικού δυναμικού για να ευθυγραμμιστεί με την οικονομική της πραγματικότητα», είπε η Ortberg στο προσωπικό της εταιρείας. «Τους επόμενους μήνες, σχεδιάζουμε να μειώσουμε το μέγεθος του συνολικού εργατικού δυναμικού μας κατά περίπου 10%,» είπε. «Αυτές οι μειώσεις θα περιλαμβάνουν στελέχη, διευθυντές και υπαλλήλους».

Υποσχέθηκε στο προσωπικό «περισσότερες πληροφορίες» την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το τι θα σημαίνει αυτό για το κάθε τμήμα.

Οι μετοχές της Boeing εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης 1,6% , μετά την αποκάλυψη της είδησης.