Ενας εμπορικός τελωνειακός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας θα είναι επιβλαβής και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί, τονίζει ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η Κίνα πρέπει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της και να κατανοήσει ότι πρέπει να εξισορροπήσουμε τις οικονομικές σχέσεις για περισσότερη δικαιοσύνη, για θεμιτό ανταγωνισμό», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Ξιανγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στο Λάος.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αν και το πλαίσιο είναι «πολύ δύσκολο», όπως είπε.
«Αισθάνομαι ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Συμμεριζόμαστε την ιδέα ότι ένας τελωνειακός πόλεμος θα είναι αναπόφευκτα επιβλαβής και πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να τον αποφύγουμε», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλέον «αφελής» απέναντι στις τεράστιες κινεζικές δημόσιες επιδοτήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων θα δώσει τη δυνατότητα να βρεθεί μια διέξοδος.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα εναντίον κονιάκ
Η δήλωση του Σαρλ Μισέλ ακολούθησε την απόφαση του Πεκίνου να σκληρύνει τους όρους εισαγωγής γαλλικού κονιάκ στην Κίνα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή δασμών έως 45% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, παρά την αντίθεση των Γερμανών που φοβούνται εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.
Δέκα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, ψήφισαν υπέρ των δασμών, 12 απείχαν και πέντε ψήφισαν κατά. Η ΕΕ κατηγορεί το Πεκίνο ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό επιδοτώντας μαζικά τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που τις επιτρέπει να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. Η ΕΕ ελπίζει έτσι να προστατεύσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που απασχολεί 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Κίνα άρει το εμπάργκο στον αστακό της Αυστραλία
Η Κίνα θα άρει το εμπάργκο στον αυστραλιανό αστακό, σηματοδοτώντας το τέλος ενός εμπορικού πολέμου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.
Ο αστακός ήταν, στην πραγματικότητα, το τελευταίο σημαντικό προϊόν που επηρεάστηκε από τις κινεζικές κυρώσεις, που στοίχισαν στην Αυστραλία σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κίνα είχε επιβάλει ντε φάκτο απαγόρευση στους εισαγόμενους ζωντανούς αστακούς από την Αυστραλία το 2020. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την απόφαση της Αυστραλίας να αποκλείσει τον κινεζικό γίγαντα Huawei από το δίκτυό της 5G και ζήτησε έρευνα για την προέλευση της πανδημίας Covid-19.