Τον 19ο αιώνα οι Κινέζοι σοκαρίστηκαν από την αγάπη που έδειχναν οι Δυτικοί για το γάλα. «Σε πολλές κινεζικές περιοχές, η πρακτική μας να το πίνουμε και να το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική αντιμετωπίζεται με απόλυτη αηδία», έγραψε Δυτικός Ιεραπόστολος που βρέθηκε στην χώρα. «Το μήνυμα» όμως φαίνεται πως δεν έφτασε στους κατάλληλους αποδέκτες.
Το 2018, με σύνθημα, «το γάλα είναι απαραίτητο για μια υγιή Κίνα και ένα ισχυρό έθνος», η κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία για την ενίσχυση της γαλακτοβιομηχανίας της χώρας.
Στόχος, να τονώσουν την επισιτιστική ασφάλεια της Κίνας μειώνοντας την εξάρτησή της από το εισαγόμενο γάλα
Η Κινεζική κυβέρνηση, προχώρησε σε ένα μπαράζ επιδοτήσεων των αγροτών για να μεγαλώσουν τα κοπάδια των αγελάδων, και άρχισαν να προπαγανδίζουν την αξία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων».
Λιγότερο από 40% της παραγωγής η κατανάλωση
Η εκστρατεία πέτυχε ορισμένους από τους στόχους της. Όχι όμως τον βασικότερο.
Από τότε που ξεκίνησε, η παραγωγή γάλακτος στην Κίνα αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο. Πέρυσι οι αγελάδες της χώρας απέδωσαν 42 εκατ. τόνους, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό στόχο δύο χρόνια νωρίτερα.
Αλλά οι πολίτες κάθε άλλο παρά αγαπούν το γάλα. Ο μέσος Κινέζος εξακολουθεί να καταναλώνει μόνο 40 κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων το χρόνο. Αυτό είναι το ένα τρίτο του παγκόσμιου μέσου όρου και λιγότερο από το 40% των ποσοτήτων που συνιστούν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας.
Επειδή η παραγωγή έχει ξεπεράσει την κατανάλωση, οι γαλακτοκομικές φάρμες της Κίνας κατακλύζονται από περιττό γάλα.
45 λεπτά το κιλό
Ως αποτέλεσμα, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις τιμές τους κατά 28% από τον Αύγουστο του 2021. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα κιλό νωπό γάλα πωλούνταν για 3,14 γουάν (45 λεπτά) κατά μέσο όρο Αυτό είναι κάτω από το κόστος παραγωγής για πολλές φάρμες. Οι περισσότερες χάνουν χρήματα από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτιμά ο Lu Shi της StoneX Group, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Εν τω μεταξύ, μείωση των γεννήσεων έχει μειώσει και τη ζήτηση για βρεφικά γάλατα, που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα, ενώ η εξαγωγή τους είναι δύσκολη. Καθώς μεγάλο μέρος των ζωοτροφών είναι εισαγώμενο το κόστος παραγωγής είναι υψηλό.
Απλώς δεν είναι μέρος της διατροφής τους
Γιατί οι Κινέζοι δεν καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα; Κατ’ αρχάς, πολλοί έχουν γενετική προδιάθεση δυσανεξίας στη λακτόζη, που βρίσκεται στο γάλα. Εκτός από περιοχές όπως η μογγολική στέπα, όπου οι νομάδες εκτρέφουν εδώ και καιρό βοοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν μεγάλο μέρος της παραδοσιακής κινεζικής διατροφής.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να «μην καταλαβαίνουν την κουλτούρα του τυριού ή πώς να το εκτιμήσουν», λέει ο Liu Yang, τυροκόμος στο Πεκίνο.
Ένα σκάνδαλο που σκότωσε 6 μωρά
Τα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης κακή φήμη. Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές από ένα σκάνδαλο του 2008, όταν κινεζικές εταιρείες διαπιστώθηκε ότι προσέθεταν μελαμίνη, μια επικίνδυνη χημική ουσία, στο γάλα σε σκόνη. Έξι μωρά πέθαναν και εκατοντάδες χιλιάδες αρρώστησαν.
Η μεγάλη σφαγή των αγελάδων
Όλα αυτά φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Κινέζους γαλακτοπαραγωγούς. Ο Li Shengli της Ένωσης Γαλακτοκομικών πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι οι πολλές αγελάδες.
Με δηλώσεις του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα, ζήτησε τη σφαγή 300.000 από αυτές.
naftemporiki.gr