Skip to main content

Στοίχημα 6,7 δισ. δολαρίων στο λίθιο από τη Rio Tinto: Εξαγοράζει την Arcadium με πρίμιουμ 90%

Οι μεταλλευτικές βιομηχανίες παγκοσμίως βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πρώτες ύλες που είναι πολύτιμες για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση

Ο δεύτερος μεγαλύτερος μεταλλευτικός όμιλος στον κόσμο, η Rio Tinto, προχωρά στην εξαγορά της αμερικανικής παραγωγού λιθίου Arcadium έναντι 6,7 δισ. δολαρίων.

Η Rio Tinto ανακοίνωσε ότι η συναλλαγή θα γίνει αποκλειστικά σε μετρητά με το αντίτιμο να έχει οριστεί στα 5,85 δολάρια ανά μετοχή – δηλαδή με πρίμιουμ 90% σε σχέση με τα 3,08 δολάρια στα οποία έκλεισε η μετοχή της Arcadia στις 4 Οκτωβρίου. Η χρηματιστηριακή αξία της Arcadium Lithium υπολογίζεται σήμερα στα 4,56 δισ. δολάρια με τη μετοχή της να έχει κάνει ράλι 37% μέσα στην εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στις αρχές της εβδομάδας. Αν το deal λάβει την έγκριση των μετόχων, αλλά και των ρυθμιστικών αρχών, η Rio Tinto θα καταστεί ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές λιθίου παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις Albermarle και SQM.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto, Τζέικομπ Στάουσχολμ, είπε ότι εξαγορά «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, με ισχυρή παρουσία στην αγορά λιθίου, που έρχεται να προστεθεί στις δραστηριότητες αλουμινίου και χαλκού, στις οποίες έχει ήδη ηγετική παρουσία, ώστε να προμηθεύει τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση».

Αναγκαίες οι συμμαχίες με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση

Από την πλευρά του ο CEO της Arcadium Lithium, Πολ Γκρέιβς, σημείωσε πως πρόκειται για «μία ελκυστική προσφορά σε μετρητά, που αντανακλά τη μακροπρόθεσμη και δίκαιη αξία της εταιρείας και περιορίζει αισθητά το ρίσκο των μετόχων».

Οι μεταλλευτικές βιομηχανίες παγκοσμίως βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πρώτες ύλες που είναι πολύτιμες για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Οι τιμές του λιθίου είναι υπό πίεση αυτό το διάστημα ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς από την Κίνα. Από τις αρχές του έτους το βασικό συμβόλαιο λιθίου έχει δει την τιμή του να υποχωρεί πάνω από 20% στα 10.800 δολάρια ανά τόνο. Η πτώση της τιμής καθιστά τις συμμαχίες ακόμη πιο σημαντικές.