Skip to main content

Ανάλυση του Γ. Ατσαλάκη στο Naftemporiki TV για τη Μέση Ανατολή και τα «παιχνίδια» ενέργειας μεταβάλλουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Τι είπε ο κ. Ατσαλάκης για την πτώση της παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή

Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business», με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, όπου ερωτήθηκε για το κατά πόσο κοντά βρισκόμαστε στο τέλος της συμμαχίας του ΟΠΕΚ αλλά και για το αντίκτυπο του πολέμου στην Μέση Ανατολή στις τιμές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, «τυχόν χτυπήματα του Ισραήλ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να επιφέρει μια αύξηση της τιμής η οποία είναι παροδική και δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια».

Η διαταραχή που μπορεί να επέλθει θα είναι με το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, αλλά και πάλι, λόγω του ότι οι εξαγωγές πετρελαίου πλέον κατευθύνονται προς την Κίνα, «αυτή θα έχει περισσότερο εμπλοκή και προβλήματα σε περίπτωση που κλείσουν τα στενά του Ορμούζ».

Όσον αφορά την πτώση της παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ατσαλάκης σημείωσε ότι η εύρεση πετρελαίου από άλλα κράτη ώθησε την παραγωγή πετρελαίου προς τα κάτω.

Όσον αφορά το γεγονός ότι το 52% των μεταφορών χρειάζεται το πετρέλαιο (σύμφωνα με τα στοιχεία για το τελευταίο ενιάμηνο του 2024), ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης επισήμανε ότι η αλλαγή στις μεταφορές σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας, «είναι δύσκολο να γίνει γιατί χρειάζονται μπαταρίες που κοστίζουν πολύ ακριβά, ενώ δεν υπάρχει γρήγορη φόρτιση στα αυτοκίνητα».

Στο ερώτημα αν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στον ΟΠΕΚ σε περίπτωση χτυπήματος στο Ιράν, ο καθηγητής δήλωσε ότι αυτή η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα «είναι γύρω στα 4 δισεκατομμύρια βαρέλια και θα μπορούσαν να τα διαθέσουν στις αγορές, ενώ και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους», και έτσι, οι αυξήσεις τιμών θα είναι παροδικές, σχολίασε.

Τέλος, στο ερώτημα, «Ποιος παράγοντας που θα αντικαταστήσει τον ΟΠΕΚ;», ο κύριος Ατσαλάκης απάντησε ότι:  «Ο ΟΠΕΚ είναι ένα καρτέλ και ίσως από τα μεγαλύτερα. Όταν έρχονται άλλες πηγές ενέργειας αυτά τα καρτέλ αυτό-καταρρέουν».