Για την ενεργειακή απειλή, με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι, μίλησε ο καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Προμηθειών, Πολύκαρπος Αδαμίδης, στην εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
«Μετά τη δήλωση Τζο Μπάιντεν για ένα πιθανό πλήγμα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα έχει συνέπειες στην παραγωγή πετρελαίου και σαφέστατα τις τιμές, υπήρξε μία καταρχήν άνοδος των τιμών, αλλά τις επόμενες ημέρες η κατάσταση εξισορροπήθηκε. Ουσιαστικά θεωρείται ότι πρώτος στόχος είναι η περιοχή που απέχει 50 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Περσίας και αποτελεί τον βασικό εξαγωγικό κέντρο του Ιρανικού πετρελαίου. Το Ιράν στην παρούσα φάση καλύπτει το 3% της παγκόσμιας παραγωγής με κύριες αποδέκτριες χώρες αυτές που δεν έχουν κατά κύριο λόγο μεγάλη ανάγκη στο πετρέλαιο και μιλάμε φυσικά για την Κίνα και άλλες 16 περίπου χώρες».
«Οι Ιρανικές εξαγωγές δεν γίνονται πλέον με το πλέον αποτελεσματικό τρόπο διότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν οι κυρώσεις που έχουν υποβληθεί από δυτικές χώρες και κατεξοχήν από τις ΗΠΑ. Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όποια απειλή για την πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει συνέπειες άμεσες στην τιμή του πετρελαίου. Είδαμε ότι αξιοποιήθηκε η σχετική απειλή, ο σχετικός κίνδυνος και οι τιμές επανέρχονται λίγο πολύ στα συνηθισμένα. Να πούμε όμως στο σημείο αυτό ότι αυτό που χαρακτηρίζει στην παρούσα φάση τις τιμές των καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι ο κίνδυνος για μείωση της παραγωγής αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι η κομβική απειλή ειδικά από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, επαύξησης του ρυθμού παραγωγής ούτως ώστε να μπορέσει να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου».
«Υπάρχει κίνδυνος τώρα η Σαουδική Αραβία να ξεκινήσει υπερπαραγωγή πετρελαίου γιατί έχει τεράστια αποθέματα, προκειμένου να κατακτήσει μέσα από χαμηλές τιμές τις αγορές. Συμπερασματικά δεν βλέπω να υπάρχει άμεσος κίνδυνος», τόνισε.