Skip to main content

ΕΕ: Η Κομισιόν προτείνει περικοπές, οι Ευρωβουλευτές αυξήσεις στον προϋπολογισμό 2025

EPA/OLIVIER MATTHYS

Αντιδράσεις και από Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκαν κατά των προτάσεων για περικοπές που προτείνει η Κομισιόν σε σημαντικά προγράμματα της ΕΕ.

Αντ’ αυτού ζητούν από την Επιτροπή να αυξήσει τις δαπάνες σε εμβληματικά έργα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα “Horizon Europe” ή το Erasmus+.

Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου προϋπολογισμού της Επιτροπής στις 19 Ιουνίου 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα την ανάγνωσή του στις 13 Σεπτεμβρίου, περικόπτοντας 1,52 δισ. ευρώ.

Ο γενικός εισηγητής του τμήματος, Victor Negrescu, και ο εισηγητής των άλλων τμημάτων, Niclas Herbst, παρουσίασαν τις συμβιβαστικές προτάσεις τους που προέκυψαν από την εντατική εργασία με τους σκιώδεις εισηγητές, καθώς και τις συστάσεις τους για την ψηφοφορία πριν από αυτήν.

Στόχος τους είναι να διασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα είναι ικανός να αντιδράσει στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση.

«Ζητάμε αύξηση των βασικών προγραμμάτων που θεωρούμε απαραίτητα στην παρούσα συγκυρία”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Victor Negrescu (Ρουμανία/Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2025, σχετικά με τη θέση, η οποία εγκρίθηκε με 29 ψήφους, οκτώ κατά και μία αποχή.

1.000 τροπολογίες

Οι ευρωβουλευτές εξέτασαν σχεδόν 1.000 τροπολογίες στη θέση του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2025, το οποίο πρότεινε περικοπή 1,52 δισ. ευρώ από έργα της ΕΕ, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα “Horizon Europe” και το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+.

«Το Συμβούλιο επιχειρεί να περικόψει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025 σε απαράδεκτο επίπεδο», δήλωσε ο Andrzej Halicki (Πολωνία/ΕΛΚ) στο Euronews.

Με το σχέδιο δεν συμφωνούν ούτε οι Περιφέρειες. Ο επικεφαλής των περιφερειών του μπλοκ, Vasco Alves Cordeiro, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο θα τεθεί σε «κίνδυνο» εάν η Επιτροπή πάρει τις εξουσίες να υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κονδύλια της ΕΕ από τους τοπικούς φορείς.

Το σχέδιο του Ιουλίου

Το Συμβούλιο κατέληξε σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του για το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2025. Συνολικά, η θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προβλέπει 191,53 δισ. ευρώ για αναλήψεις υποχρεώσεων και 146,21 δισ. ευρώ για πληρωμές, χωρίς να περιλαμβάνει τις πιστώσεις που προβλέπονται για ειδικά μέσα εκτός του ΠΔΠ.

«Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων και στόχων της ΕΕ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί καλή αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στην έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συνετή κατάρτιση του προϋπολογισμού και να αφήσει περιθώρια για απρόβλεπτες καταστάσεις», είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο Péter Banai, Υφυπουργός της Ουγγαρίας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.