Για το πόσο πιθανός είναι ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Κωνσταντίνος Χαζάκης, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή RUSH HOUR με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Ερωτηθείς για την απόφαση δέκα χωρών της ΕΕ για επιπλέον δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο κ. Χαζάκης τόνισε ότι αυτή την απόφαση «πρέπει να την εντάξουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας που επιδιώκει πια στον εμπορικό τομέα η Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία. Τι σημαίνει αυτό; Μειωμένη εξάρτηση από τις διεθνείς παραγωγικές και εμπορικές αλυσίδες, περισσότερη παραγωγή στην Ε.Ε. και πιο ανταγωνιστικά – καινοτόμα προϊόντα σε σχέση την εσωτερική αγορά».
«Η στάση, λοιπόν, της Ε.Ε. είναι ακριβώς να διατηρήσει η ένωση το διεθνές εμπορικό της προβάδισμα έναντι ενός στρατηγικού εταίρου που είναι όμως ταυτόχρονα και στρατηγικός αντίπαλος. Άρα, λοιπόν, η τοποθέτηση της Ε.Ε. είναι σημαντική από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δυστυχώς παρά το ότι η Ε.Ε. έχει κοινή εμπορική και κοινή αγροτική πολιτική, δεν είναι ενωμένη και άρα διαπραγματευτικά δεν θα επιτύχει κάτι σημαντικό. Ακόμα κι αν εφαρμοστούν δηλαδή αυτά τα μέτρα μετά την 31η Οκτωβρίου για πέντε χρόνια – αν τελικά ισχύσουν – δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα. Ήδη η Κίνα σκέφτεται πώς να εκτρέψει παραγωγή από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στα οποία και θα επιβληθούν οι δασμοί, στα υβριδικά αυτοκίνητα που δεν ισχύουν οι δασμοί», υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών.
Μάλιστα, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να απεξαρτηθεί άμεσα η Ε.Ε. από τη διεθνή παραγωγική και εμπορική αλυσίδα την οποία έχει χτίσει επιμελώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, τις τελευταίες δεκαετίες».
«Αυτό που με φοβίζει, είναι ότι ήδη η Ισπανία, η οποία απείχε ενώ είχε πει στην αρχή ότι θα ήταν υπέρ, αλλά φοβάται για το χοιρινό κρέας και η Ιταλία η οποία είναι ουσιαστικά ταλαντευόμενη – ενώ είπε ‘’ναι’’ – η Ουγγαρία του Όρμπαν η οποία είπε ένα στεντόρειο ‘’όχι’’. Όλες αυτές, λοιπόν, οι χώρες – όπως και η Πολωνία – έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την Κίνα. (…) Αυτό αδυνατίζει την κεντρική διαπραγματευτική μας θέση», υπογράμμισε ο κ. Χαζάκης, τονίζοντας την ανάγκη για κοινή γραμμή.
Ακόμη, ο κ. Χαζάκης εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς, όπως είπε, «η Ε.Ε. είναι λίγο αδύναμη αυτή τη στιγμή στο να επιβάλλει κανόνες και standards στο διεθνές εμπόριο».