Skip to main content

Εργαζόταν 90 ώρες/εβδομάδα για να βάλει χρήματα στην άκρη και να ανοίξει δική του εταιρεία – Τώρα έχει περιουσία 9,5 δισ.

Ιnstagram/ @ToddGraves

«Αν σου λένε ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να παλέψεις με ακόμη περισσότερο πείσμα να το πετύχεις»

Όταν η επιχειρηματική σου ιδέα κρίνεται μη πρωτότυπη και χωρίς προοπτικές σε εργασία του πανεπιστημίου και οι τράπεζες αρνούνται να τη χρηματοδοτήσουν, τι κάνεις; Εργάζεσαι πιο σκληρά για να τους αποδείξεις ότι κάνουν λάθος.

Αυτό τουλάχιστον έκανε ο Τοντ Γκρέιβς, όταν μαζί με τον Κρεγκ Σίλβεϊ, εισέπραξαν κάθε είδους απόρριψη στην ιδέα τους να ανοίξουν στη νότια Λουιζιάνα μία αλυσίδα ταχυφαγείων που θα σερβίρει αποκλειστικά γεύματα στηριζόμενα στις φτερούγες κοτόπουλου.

Το εστιατόριο το άνοιξαν και το «μεγάλωσαν» στην εταιρεία Raising Cane’s Chicken Fingers, η οποία οδήγησε τον Γκρέιβς σήμερα, σε ηλικία 52 ετών, στη λίστα Forbes 400. Είναι ο 107ος πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠΑ, με περιουσία αξίας 9,5 δισ. δολαρίων, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στο μετοχικό μερίδιό του στην Raising Cane’s.

«Αν σου λένε ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να παλέψεις με ακόμη περισσότερο πείσμα να το πετύχεις»,  είναι η συμβουλή του σε όσους έχουν όνειρα και σχέδιο, όπως λέει στο CNBC.

Τα πρώτα βήματα

Με τις τράπεζες να του έχουν κλείσει την πόρτα, για να μπορέσει να ανοίξει το πρώτο ταχυφαγείο το 1996, μετακόμισε στην Καλιφόρνια από τη Λουιζιάνα προκειμένου να εργαστεί σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου 90 ώρες την εβδομάδα και αργότερα στην Αλάσκα, όπου εργαζόταν σε αλιευτικό. Έβαλε στην άκρη 50.000 δολάρια και δανείστηκε ακόμη 100.000 δολάρια από οικογένεια και φίλους. Με αυτό το κεφάλαιο στα χέρια του έπεισε και την τράπεζα για ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο. Άνοιξε την επιχείρησή του και έκτοτε τη μεγαλώνει με σταθερά βήματα.

Ο Γκρέιβς ελέγχει πάνω από το 90% της εταιρείας και δεν σχεδιάζει ούτε την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ούτε την πώληση του μεριδίου του σε ιδιώτες επενδυτές. «Θέλω τα παιδιά μου να συνεχίσουν την επιχείρηση και στηριζόμενα στις αξίες που τους δώσαμε εγώ και η σύζυγός μου να εργαστούν και να την επεκτείνουν, μαθαίνοντας να ισορροπούν ανάμεσα στο ρίσκο και την επιβράβευση».

Τα εμπόδια και η δικαίωση

Ο ίδιος ακόμη και ως ιδιοκτήτης για μεγάλο διάστημα εργαζόταν 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 3 το πρωί. Προσπαθούσε παράλληλα να χτίσει μία ομάδα και να βρει εκείνους που θα αναλάβουν το τιμόνι. «Έχτιζα ένα αεροπλάνο, την ώρα που το πετούσα», λέει.

Η πορεία δεν ήταν ανέφελη. Όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα τη Λουιζιάνα το 2055 έκλεισαν τα 21 από τα 28 καταστήματα στην περιοχή. Αλλά και πάλι δεν το έβαλε κάτω και δικαιώθηκε. Η εταιρεία, που είναι φέτος 28 ετών, στοχεύει σε ετήσια έσοδα 5 δισ. δολαρίων.