Skip to main content

ΕΕ: Διχασμός στα κράτη – μέλη για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα – Απείχε η Ελλάδα

REUTERS/Toya Sarno Jordan/File Photo

Με σχετική πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε την Παρασκευή την υιοθέτηση οριστικών δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) που κατασκευάζονται στην Κίνα.

«Σήμερα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή οριστικών αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την υιοθέτηση δασμών», ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

«Παράλληλα, η ΕΕ και η Κίνα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διερευνήσουν μια εναλλακτική λύση που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ, επαρκής για την αντιμετώπιση των ζημιογόνων επιδοτήσεων που διαπιστώθηκαν από την έρευνα της Επιτροπής, παρακολουθήσιμη και εκτελεστή. Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής που θα περιλαμβάνει τα οριστικά πορίσματα της έρευνας πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου 2024»

Η ψηφοφορία έδειξε για ακόμη μια φορά πόσο κατακερματισμένη είναι η ΕΕ, καθώς 10 χώρες ψήφισαν υπέρ, 12 απείχαν και 5 χώρες καταψήφισαν την επιβολή δασμών.

Commission_proposal_to_impose_tariffs_on_imports_of_battery_electric_vehicles_from_China_obtains_necessary_support_from_EU_Member_States

Ουσιαστικά εναπόκειται στην Κομισιόν η επιβολή των δασμών ή όχι. Βέβαια ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία των ακροάσεων για τους νέους Επιτρόπους. Θα γίνουν από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου

Πώς ψήφισαν οι χώρες

  • 10 υπέρ: Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία. (45,99% του πληθυσμού της ΕΕ)
  • 12 απείχαν: Κύπρος, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Κροατία και Φινλανδία. (31.36%)
  • 5 κατά: Γερμανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβενία και Σλοβακία. (22.65%).