Skip to main content

Μέση Ανατολή: Εκτίναξη 5% στις τιμές πετρελαίου λόγω των ανησυχιών μετά και την ομιλία Μπάιντεν

REUTERS/Angus Mordant

Τι συνεπάγεται μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών στην ενέργεια

«Τριγμοί» καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα ενδεχόμενα αντίποινα του Ισραήλ σε βάρος του Ιράν.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί κατά 5%, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούν πιθανά χτυπήματα από το Ισραήλ στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Ερωτηθείς σε μια επίσκεψη εάν θα υποστήριζε το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε: «Το συζητάμε αυτό».

Το Ιράν είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, εξάγοντας περίπου το ήμισυ της παραγωγής του στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα.

Από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τη Δευτέρα, η τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent έχει αυξηθεί 10%, στα 77 δολάρια το βαρέλι, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος.

Τι συνεπάγεται μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών

Οποιαδήποτε παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας αυξάνει την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της βενζίνης και αύξησης των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ωθώντας τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Μέχρι στιγμής φέτος, η χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα και η άφθονη προσφορά από τη Σαουδική Αραβία έχουν συνδράμει για να συγκρατήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η αντίδραση στις αγορές πετρελαίου ήταν, μέχρι στιγμής, πολύ πιο σιωπηλή από ό,τι, για παράδειγμα, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Αλλά η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και η απειλή περαιτέρω δράσης καταδιώκουν τώρα τις αγορές.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το εάν οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων πρέπει να διέρχεται το ένα τρίτο της κυκλοφορίας πετρελαιοφόρων και το ένα πέμπτο του παγωμένου αερίου LNG.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένος από το κατεψυγμένο αέριο που μεταφέρεται σε δεξαμενόπλοια LNG.

Ακόμη και αν η Ασία είναι αυτή που εξαρτάται περισσότερο από τη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο, ο άμεσος αντίκτυπος στις τιμές τέτοιων εξελίξεων θα ήταν σημαντικός.