Skip to main content

Κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό: Στην τρίτη θέση παγκοσμίως για 12 συναπτά έτη

Φωτογραφία του Λονγκ Τάο
Μια επισκέπτης ντυμένη με κοστούμι εθνικότητας Ζουάνγκ κοιτάζει ασημένιες κεφαλές της εθνοτικής ομάδας Μιάο από την αυτόνομη περιοχή Ρονγκσούι Μιάο στην πόλη Λιούζου, στην αυτόνομη περιοχή Γκουανγκσί Ζουάνγκ της Νότιας Κίνας

Το 2023 οι ξένες επενδύσεις ώθησαν τη συνολική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών της Κίνας στα 273,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6,4%

Στις 24 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εμπορίου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν όπου παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία των άμεσων επενδύσεων της χώρας στο εξωτερικό για το 2023. Οι τελευταίες παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά.

Πρώτον, η κλίμακα των επενδύσεων αυτών εξακολουθεί να είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Το 2023 οι εξερχόμενες ροές των άμεσων επενδύσεων της Κίνας έφτασαν τα 177,29 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε ετήσια βάση και αντιπροσωπεύοντας το 11,4% των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων (ετήσια αύξηση 0,5%). Οι άμεσες επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό παραμένουν στην τρίτη θέση παγκοσμίως για δώδεκα συναπτά έτη και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1% του παγκόσμιου συνόλου για οκτώ συνεχή έτη. Μέχρι τα τέλη του 2023, το απόθεμα των εξερχόμενων άμεσων επενδύσεων της Κίνας ήταν 2,96 τρισ. δολάρια, με τη χώρα να κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων επενδυτών του κόσμου για επτά συναπτά έτη.

Δεύτερον, οι κινεζικές υπερπόντιες επιχειρήσεις εντοπίζονται σε πάνω από το 80% των χωρών και περιοχών του κόσμου. Μέχρι τα τέλη του 2023, Κινέζοι επενδυτές είχαν ιδρύσει 48.000 υπερπόντιες επιχειρήσεις σε 189 χώρες και περιοχές, εκ των οποίων οι 17.000 βρίσκονταν σε χώρες της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Το 2023 οι περισσότερες από αυτές πέτυχαν αυξημένη ή σταθερή κερδοφορία.

Τρίτον, τα πεδία των επενδύσεων συνεχώς διαφοροποιούνται, με το 80% αυτών να συγκεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς. Το 2023, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνα στο εξωτερικό αφορούσαν δεκαοκτώ κλάδους της εθνικής οικονομίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων απορρόφησαν το 80% του συνόλου των επενδύσεων και αφορούσαν τις μισθώσεις και τις υπηρεσίες, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τη χρηματοδότηση.

Τέταρτον, οι επενδύσεις στην Ασία και την Αφρική αυξήθηκαν ταχύτατα, το ίδιο και οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στις χώρες της Πρωτοβουλίας (αύξηση 30%). Το 2023 σχεδόν το 80% των άμεσων επενδύσεων της Κίνας διοχετεύθηκε στην Ασία, σημειώνοντας αύξηση 13,9% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων 25,12 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε κράτη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (αύξηση 34,7%). Οι επενδύσεις στην Αφρική έφτασαν τα 3,96 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με το 2022. Πέρυσι, οι άμεσες επενδύσεις στις χώρες της Πρωτοβουλίας έφτασαν τα 40,71 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 31,5% σε ετήσια βάση και αντιπροσωπεύοντας το 23% των συνολικών άμεσων επενδυτικών ροών του έτους.

Τέλος, αξιοσημείωτα ήταν και τα αποτελέσματα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τη συμβολή της τελευταίας στην παγκόσμια οικονομία να γίνεται όλο και πιο σημαντική. Το 2023 οι ξένες επενδύσεις ώθησαν τη συνολική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών της Κίνας στα 273,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6,4%, και αντιπροσωπεύοντας το 4,6% των συνολικών εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών της χώρας για την ίδια περίοδο. Τα έσοδα των υπερπόντιων κινεζικών επιχειρήσεων από πωλήσεις έφτασαν τα 3,5 τρισ. δολαρίων ενώ, στο τέλος του περυσινού έτους, τα έξοδά τους σε φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούνταν έφτασαν τα 75,3 δισ. δολάρια. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που απασχολήθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές ήταν περίπου 4,3 εκατ. άτομα, εκ των οποίων το 60% ήταν ξένοι.