Skip to main content

Γαλλία: «Τρύπα» 60 δισ. στον προϋπολογισμό του 2025 – Αναπόφευκτη η αύξηση φόρων

REUTERS/Abdul Saboor

Δυσεπίλυτο το παζλ για τον Μισέλ Μπαρνιέ

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία καλείται να βρει 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια ή 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο» ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο 3%.

Στις αρχές του έτους, η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για εξοικονόμηση 25 δισ. ευρώ για να διατηρηθεί η πορεία του προϋπολογισμού. Αργότερα, το ποσό αναθεωρήθηκε σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι 60 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να βρεθούν στο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Το πακέτο αυτό κατανέμεται μεταξύ 40 δισεκατομμυρίων σε περικοπές δαπανών, δηλαδή εξοικονομήσεις, και 20 δισεκατομμυρίων σε αυξήσεις εσόδων, δηλαδή αυξήσεις φόρων.

Αυτή η δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι απαραίτητη για την επίτευξη του νέου στόχου για το έλλειμμα για το 2025: 5% του ΑΕΠ, που αντιπροσωπεύει μια απαίτηση χρηματοδότησης περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύτηκε, μετά από μια αρχική διολίσθηση στο δημόσιο έλλειμμα το 2023, να φτάσει το 4,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Γαλλία: Βραχνάς το έλλειμμα, σε 5 χρόνια η μείωση στο 3%

Ωστόσο, φέτος, το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται για άλλη μια φορά απότομα και θα μπορούσε να φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους – μια πρωτοφανής κορύφωση εκτός περιόδου κρίσης -, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό κανόνα του 3%.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να φτάσει σε αυτό το όριο μέχρι το 2029, με καθυστέρηση δύο ετών σε σύγκριση με την προηγούμενη τροχιά. Αυτή η τροχιά αποκατάστασης των λογαριασμών δεν θα καθιστούσε δυνατή, βραχυπρόθεσμα, τη μείωση του χρέους, το οποίο θα έφτανε από 113% του ΑΕΠ το 2024 σε 115% το 2025.