Skip to main content

Γιατί τα «γεράκια» της ΕΚΤ ξέμειναν από «πυρομαχικά»

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Αρχίζουν να καταρρέουν τα επιχειρήματα όσων επιμένουν σε μια περιοριστική νομισματική πολιτική.

Χωρίς «πυρομαχικά» μένει πλέον το οπλοστάσιο των «γερακιών» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Για πρώτη φορά εδώ και τρεισήμισι χρόνια, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι κάτω από το 2%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,8%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Eurostat. Αρα, αρχίζουν να καταρρέουν τα επιχειρήματα όσων επιμένουν σε μια περιοριστική νομισματική πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον δεδομένο ότι στις 18 Οκτωβρίου, το ΔΣ της ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε άλλη μία μείωση των βασικών επιτοκίων, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δεδομένη θεωρείται και μια αντίστοιχη περικοπή τον Δεκέμβριο.  «Η πτώση του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, μαζί με στοιχεία ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται και η δραστηριότητα επιβραδύνεται, αύξησαν την πιθανότητα νέας μείωσης του πληθωρισμού της ΕΚΤ τον Οκτώβριο», αναφέρουν από την Capital Economics , σε σημείωμα στους πελάτες της.

Αλλωστε και η καθ` ύλην αρμόδια, πρόεδρος  της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ το είπε καθαρά σε ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες: «Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο επίπεδο-στόχο.Θα το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη σύνοδο νομισματικής πολιτικής μας τον Οκτώβριο».

Αντίθετοι άνεμοι στην ανάπτυξη

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη  φορά, δείχνοντας αποφασισμένη να στηρίξει την αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης. Η Λαγκάρντ αναγνώρισε άλλωστε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι  φτωχοί. «Τα υποτονικά επίπεδα ορισμένων δεικτών έρευνας υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους», είπε σε τακτική ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο καθορίζει την τάση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο οποίο οι τράπεζες σταθμεύουν βραχυπρόθεσμα πλεονάζοντα κεφάλαια στην ΕΚΤ, μειώθηκε κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στο 3,50%.

Η  περικοπή των επιτοκίων ακολούθησε άλλωστε την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω της εξέλιξης των τιμών της ενέργειας. Μειώθηκαν κατά 6% από έτος σε έτος. Από την άλλη πάντως, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά κατά 4%. Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κοστίζουν 2,4% περισσότερο από τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Με τον πληθωρισμό να πέφτει ταχύτερα από το αναμενόμενο και τις μεγάλες περικοπές στις ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι στο Συμβούλιο της ΕΚΤ θα υπάρξει η πλειοψηφία που θα συμφωνήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο», λέει ο Αλεξάντερ Βαλεντίν, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Η ΕΚΤ δεν έχει άλλο δρόμο

«Η ΕΚΤ είναι μια κεντρική τράπεζα με ενιαία εντολή, εστιασμένη ακριβώς στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη στήριξη του ευρώ», λένε παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική. «Αλλά οι άσχημες οικονομικές προοπτικές για την ευρωζώνη δικαιολογούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν άλλωστε ότι η ΕΚΤ θα ακολουθούσε λάθος πολιτικής δίνοντας υπερβολική έμφαση σήμερα στον πληθωρισμό σε βάρος της ανάπτυξης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Η ΕΚΤ δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει…