Skip to main content

Γαλλία: Κάτω και από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, στο 1,5%

REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Έκπληξη τα στοιχεία από το Παρίσι

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, κάτω δηλαδή και από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) είναι προσαρμοσμένος για σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία είναι πιθανόν να αυξήσουν τις πιέσεις προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να λάβουν μέτρα για την τόνωση της ευρύτερης οικονομίας.

Αμετάβλητες οι τιμές στα τρόφιμα

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, ο πληθωρισμός στον κρίσιμο κλάδο των υπηρεσιών επιβράδυνε στο 2,5% ετησίως από το 3% του Αυγούστου, με τις τιμές στην κατηγορία των τροφίμων/καπνικών να διατηρούνται αμετάβλητες.

Σε μηνιαίο επίπεδο δε,  στη σύγκριση Σεπτεμβρίου – Αυγούστου ο εναρμονισμένος ΔΤΚ έδειξε έντονη μείωση κατά 1,2% μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,6% της περασμένης σύγκρισης.

Σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά πρότυπα της INSEE, ο ΔΤΚ κινήθηκε στο 1,2% ετησίως τον Σεπτέμβριο υποχωρώντας από το 1,8%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC