Skip to main content

Σε τροχιά απόλυτης φτωχοποίησης η Αργεντινή του Μιλέι

(REUTERS/Agustin Marcarian)

Μηδενικά ελλείμματα, πτώση του πληθωρισμού, αλλά και βαθιά ύφεση και έκρηξη της φτώχειας

Εξελέγη με ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, που θα έδινε στη χώρα και τους πολίτες της μία νέα αρχή. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να αποδίδει. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει βυθιστεί στη φτώχεια.

Ο λόγος βεβαίως για τον Χαβιέρ Μιλέι και την Αργεντινή, όπου το ποσοστό της φτώχειας έκανε άλμα 11 μονάδων το τελευταίο 6μηνο, φτάνοντας στο 52,9% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου στατιστικής (INDEC), από το σύνολο του πληθυσμού των σχεδόν 47 εκατομμυρίων Αργεντινών, το 52,9% βρέθηκε τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι 41,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Την υπό εξέταση περίοδο, το INDEC προσδιορίζει το όριο της φτώχειας χρησιμοποιώντας καλάθι βασικών αγαθών και υπηρεσιών αξίας 237.000 πέσος (σχεδόν 240 δολαρίων ΗΠΑ).

Το ίδιο διάστημα, η ακραία φτώχεια, το όριο της οποίας είναι καλάθι βασικών τροφίμων αξίας 107.000 πέσος (109 δολαρίων) μεγεθύνθηκε επίσης θεαματικά, φθάνοντας να πλήττει το 18,1% του πληθυσμού (άνοδος 6 μονάδων), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πολιτική του… αναρχοκαπιταλιστή

Ο Χαβιέρ Μιλέι, οικονομολόγος που αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής», εφαρμόζει τους τελευταίους εννιά μήνες πολιτική δραστικής λιτότητας. Η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο Αργεντινής έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε κατά 50% και πλέον στα τέλη του 2023, ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν δραματικά, στο όνομα του δημοσιονομικού στόχου του «μηδενικού ελλείμματος».

Έπειτα από εννιά μήνες, η πολιτική του έφερε δραστική επιβράδυνση του πληθωρισμού, στο 4% σε μηνιαία βάση (από 17% κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση το 2023), ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλοι μήνες μηδενικού δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι χωρίς προηγούμενο για 15 χρόνια στην Αργεντινή. Αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε μεγάλη ύφεση, ελεύθερη πτώση της δραστηριότητας και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ