Skip to main content

Κίνα: Έκτακτο Πολίτμπιρο – Νέα μέτρα για τα ακίνητα, δέσμευση για τους δημοσιονομικούς στόχους

REUTERS/Thomas Peter

Συνεδρίαση εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας ζήτησαν επαρκείς δημοσιονομικές δαπάνες, μέτρα για τη σταθεροποίηση του τομέα των ακινήτων και «δυναμικές» μειώσεις των επιτοκίων, σε μια κίνηση που δείχνει μια επιτακτική ανάγκη να ανακοπεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το 24μελές Πολιτικό Γραφείο (Πολίτμπιρο) ορκίστηκε να ολοκληρώσει τους ετήσιους οικονομικούς στόχους της χώρας, ανέφερε την Πέμπτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η Κίνα θα πιέσει επίσης ώστε η αγορά ακινήτων «να σταματήσει την ελεύθερη πτώση» και να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Η κυβέρνηση θα ελέγξει αυστηρά την προσθήκη περισσότερων έργων νέων κατοικιών και θα βελτιώσει τα εκκρεμή έργα, δήλωσε το Πολιτικό Γραφείο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άμβλυνση της υπερπροσφοράς κατοικιών.

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2020

Το Πολιτικό Γραφείο αφιερώνει συνήθως μόνο τις συνόδους του Απριλίου, Ιουλίου και Δεκεμβρίου σε συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Η τελευταία φορά που μια τέτοια συνεδρίαση έπεσε εκτός αυτών των μηνών ήταν τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τις επίσημες αναγνώσεις, όταν η Κίνα ταλανιζόταν από το ξέσπασμα του Covid-19. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σύνοδοι του Σεπτεμβρίου επικεντρώνονταν κυρίως στην κομματική πειθαρχία ή στις εσωτερικές εργασίες.

«Είναι απαραίτητο να δούμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση με ολοκληρωμένο, αντικειμενικό και ήρεμο τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να ενισχύσουμε σοβαρά το αίσθημα ευθύνης και το επείγον της καλής εκτέλεσης της οικονομικής εργασίας», δήλωσε το Πολιτικό Γραφείο, σύμφωνα με το Xinhua.

Ζήτησε επίσης τη δυναμική εφαρμογή των μειώσεων των επιτοκίων και του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες, μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε η κινεζική κεντρική τράπεζα πριν 2 ημέρες.

Το κονκλάβιο πραγματοποιείται δύο ημέρες αφότου ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng ανακοίνωσε το πιο τολμηρό πακέτο πολιτικής εδώ και δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομία, ωθώντας τις ασιατικές αγορές.

Παραμένουν οι απειλές

Παρ’ όλα αυτά, οι απειλές για την οικονομία παραμένουν. Η πολυετής κρίση των ακινήτων που έχει εξαφανίσει τον πλούτο των νοικοκυριών κατά 18 τρισ. δολάρια έχει συντρίψει τη διάθεση για δαπάνες και έχει ωθήσει την Κίνα στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 1999. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τους ισχυρισμούς περί κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας ρίχνουν σύννεφα πάνω από τη μηχανή των εργοστασίων, η οποία παραμένει ένα σπάνιο φωτεινό σημείο.

Οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου υπό τον Σι τείνουν να πραγματοποιούνται κοντά στο τέλος κάθε μήνα. Η σύνοδος του Απριλίου συνήθως εξετάζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η συνάντηση του Ιουλίου σχεδιάζει τα σχέδια για το υπόλοιπο του έτους και ο Δεκέμβριος προετοιμάζει το έδαφος για την Κεντρική Συνάντηση Οικονομικών Εργασιών που χαράζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Το 2016 και το 2018, η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Οκτώβριο εξέτασε επίσης την οικονομική κατάσταση, εκτός από αυτές τις τρεις μηνιαίες συνεδριάσεις.

Πηγή: Bloomberg