Skip to main content

Κίνα – Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: Στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας για την πνευματική ιδιοκτησία

Φωτογραφία του Τανγκ Κε
Ο εξαιρετικά μεγάλος μεταφορέας μεταλλεύματος 400.000 τόνων "Σαντόνγκ Ντατσένγκ” αγκυροβολεί στον τερματικό σταθμό μεταλλεύματος 40 εκατομμυρίων τόνων του λιμανιού Γιαντάι της επαρχίας Σαντόνγκ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η 3η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Πνευματική Ιδιοκτησία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η διάσκεψη εστίασε στις προσπάθειες προώθησης της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και ενίσχυσης της πνευματικής ιδιοκτησίας στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας. Από την έναρξη της τελευταίας, η Κίνα μαζί με τις συμμετέχουσες χώρες ενισχύουν αδιαλείπτως τη συνεργασία τους στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και διευκολύνουν την ανταλλαγή τεχνολογιών που προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό μέσο συνεργασίας που επιτρέπει τη μεγαλύτερη διασύνδεση της Κίνας με τα κράτη της Πρωτοβουλίας.

Μέχρι σήμερα η Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας με πενήντα επτά χώρες της Πρωτοβουλίας. Από το 2013 έως το 2023, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των εγκεκριμένων αδειών από κινεζικές εταιρείες σε χώρες της Πρωτοβουλίας και σε συναφείς οργανισμούς έφτασε τις 70.000 και 35.000 αντίστοιχα, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να ξεπερνά το 20%. Η Κίνα ακολουθεί επίσης ένα κανάλι ταχείας εξέτασης αιτήσεων, το λεγόμενο Patent Prosecution Highway (PPH), μαζί με άλλους δεκαεπτά εταίρους της Πρωτοβουλίας. Μέσω της συνεργασίας στην πνευματική ιδιοκτησία εντός της Πρωτοβουλίας, το πλαίσιο ανάπτυξης των κινεζικών επιχειρήσεων έχει διευρυνθεί.

Σήμερα παραμένουν ορισμένα προβλήματα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης όσον αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη της Πρωτοβουλίας στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως η έλλειψη ρεαλιστικών σχεδίων συνεργασίας, η καλλιέργεια ταλέντων, η προώθηση εμπορικών σημάτων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των οργανισμών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η ικανότητα λήψης ολοκληρωμένων μέτρων επίλυσης των ζητημάτων εμβάθυνσης της συνεργασίας και κάλυψης των υφιστάμενων κενών σχετίζεται επίσης με τις προοπτικές διακυβέρνησης της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, η πνευματική ιδιοκτησία σχετίζεται με την εξωτερική σφαίρα των διεθνών σχέσεων και με κρίσιμους τομείς όπως η εθνική ασφάλεια, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, η ναυτιλία, η αεροπορία και οι οδικές μεταφορές. Συνεπώς, τα ταλέντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να διαθέτουν έναν διεθνή προσανατολισμό στη σκέψη τους, να κατέχουν άριστες επαγγελματικές δεξιότητες και εξειδικευμένες επιχειρησιακές ικανότητες. Πρέπει επίσης να είναι εξοικειωμένοι με τη διεθνή πολιτική και τις διακρατικές σχέσεις, να εφαρμόζουν με ευελιξία τους διεθνείς κανόνες και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, σε συντονισμό με το συνολικό διπλωματικό έργο των χωρών τους.

Η πρόοδος της συνεργασίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τις κινεζικές επιχειρήσεις να επεκταθούν παγκοσμίως. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία με βάση τις δικές τους απαιτήσεις, να προωθήσουν και να συσκευάσουν τα υπάρχοντα εμπορικά σήματα, να εισαγάγουν προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν την εμπορική αξία των εμπορικών τους σημάτων.

Οι επιχειρήσεις, κυρίως οι ιδιωτικές, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και για αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους. Η Κίνα πρέπει να επεκτείνει ενεργά το δίκτυο διεθνούς συνεργασίας μέσω του PPH, να καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να κάνουν ορθολογική χρήση των υπαρχόντων μέσων, όπως το παγκόσμιο σύστημα υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και να βελτιώσει τη διάταξη της πνευματικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας. Επιπλέον, η Κίνα πρέπει να ενισχύσει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στο εξωτερικό, και να προσφέρει αντίστοιχες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τρίτα κράτη, καθώς και σχετικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και νομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις. Τέλος, η χώρα χρειάζεται επίσης μια πλατφόρμα υπηρεσιών παροχής πληροφοριών για την πνευματική ιδιοκτησία στο εξωτερικό, μία βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για εμπορικά σήματα και για την επίλυση διαφορών που αφορούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ένα ενισχυμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης.