Skip to main content

Commerzbank: Η UniCredit σφίγγει τον κλοιό, «όχι» από Σολτς σε επιθετική εξαγορά

Για μεγάλες απολύσεις προειδοποιεί στέλεχος της τράπεζας εάν εξαγοραστεί από την UniCredit

Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αν η UniCredit πραγματοποιήσει την «επιθετική εξαγορά» που θέλει, προειδοποίησε την Τρίτη ένα μέλος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας.

Ο Stefan Wittmann, ο οποίος είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Verdi, δήλωσε στην Annette Weisbach του CNBC ότι «ελπίζουμε βεβαίως ότι μπορούμε να αποφύγουμε» μια επιθετική εξαγορά από την ιταλική τράπεζα.

Ο Witmann δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να διενεργήσει εσωτερική εξέταση της πιθανής εξαγοράς, η οποία ελπίζει ότι θα δώσει στην τράπεζα ένα εξάμηνο για να αποτιμήσει την κατάσταση.

«Αλλά εάν [μια επιθετική εξαγορά] είναι αναπόφευκτη, πιστεύουμε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν, ότι θα υπάρξει άλλη μια σημαντική περικοπή στους κλάδους», τόνισε.

«Θα δούμε συγκεκριμένα ότι η UniCredit δεν θέλει καθόλου όλους τους πελάτες της Commerzbank, αλλά ότι εστιάζει στους υποτιθέμενους καλύτερους πελάτες, δηλαδή στους πλούσιους πελάτες», προέβλεψε ο ίδιος.

«Όχι» και από Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε κατά της εξαγοράς, λέγοντας ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις, οι επιθετικές εξαγορές δεν είναι καλές για τις τράπεζες και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό δημόσιο, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank από τότε που διέσωσε την τράπεζα με 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε τη συμμετοχή της στη γερμανική Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για την αύξηση της συμμετοχής της σε έως και 29,9%.

H ιταλική UniCredit εξαγόρασε το 9% της γερμανικής Commerzbank, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης γερμανικής τράπεζας. Η UniCredit διέθεσε έως και 1,4 δισ. ευρώ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank μετά τη γερμανική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει η εξαγορά της Commerzbank από τη UniCredit