Skip to main content

Unicredit: Ακόμη ένα βήμα προς τον έλεγχο της Commerzbank – Θα τη σταματήσει το Βερολίνο;

FILE PHOTO: Unicredit REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Η UniCredit αυξάνει το μερίδιο στην Commerzbank στο 21%, παρά την αντίδραση του Βερολίνου, που έκανε λόγο για «απειλή για τη γερμανική οικονομία»

Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε τη συμμετοχή της στη γερμανική Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για την αύξηση της συμμετοχής της σε έως και 29,9%.

H ιταλική UniCredit εξαγόρασε το 9% της γερμανικής Commerzbank, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης γερμανικής τράπεζας. Η UniCredit διέθεσε έως και 1,4 δισ. ευρώ και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank μετά τη γερμανική κυβέρνηση (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).

Το Βερολίνο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank από τότε που εισέφερε 18,2 δισ. ευρώ (20,2 δισ. δολάρια) για τη διάσωση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Φρένο και από το Βερολίνο 

Η διοίκηση της Commerzbank προειδοποίησε την γερμανική κυβέρνηση ότι μια πιθανή συγχώνευση -ύψους πολλών δισ. ευρώ- με την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ανέφεραν οι Financial Times.

Στελέχη της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν ότι μια συγχώνευση με την UniCredit θα μπορούσε να περιορίσει την χορήγηση δανείων προς τις μικρές και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Μετά από μια συγχώνευση, οι αποφάσεις για δάνεια και οι ικανότητες διαχείρισης κινδύνου ίσως μεταφερθούν στο εξωτερικό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα πελάτες που συνεργάζονται με την Commerzbank εδώ και δεκαετίες.

Το Βερολίνο αποφάσισε πως δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank βάζοντας και επίσημα στον πάγο τα πιθανά σχέδια της UniCredit για μία εξαγορά. Η κυβέρνηση γερμανική κυβέρνηση «δεν θα πουλήσει, μέχρι νεωτέρας, πρόσθετες μετοχές», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πωλήσεις που σχετίζονται με τυχόν εξαγορές μετοχών.

Οι μετοχές της Commerzbank υποχώρησαν απότομα το πρωί, αλλά περιόρισαν τις απώλειες μετά την είδηση ότι η UniCredit αύξησε τη θέση της και υπέβαλε αίτηση για την απόκτηση περισσότερων.

Πάντως η ΕΚΤ και ο ESM χρόνια τώρα υποστηρίζουν τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις που θα ενίσχυαν μια ενιαία χρηματοοικονομική αγορά και θα βοηθούσαν να κλείσει το χάσμα με τους γίγαντες της Wall Street.

Δείτε εδώ περισσότερα.