Skip to main content

S&P Global: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση επταμήνου της γερμανικής οικονομίας

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία και τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε πιο έντονα από ό,τι σε επτά μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία εταιρική έρευνα της S&P Global.

«Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά σε έδαφος ύφεσης τον Σεπτέμβριο και συρρικνώθηκε πιο έντονα από ό,τι είχε σε επτά μήνες», όπως ανακοίνωσε η S&P Global. Ο δείκτης για τον ιδιωτικό τομέα, που περιλαμβάνει τη βιομηχανία και τους παρόχους υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,2 μονάδες και έτσι απομακρύνθηκε περαιτέρω από το όριο ανάπτυξης των 50 μονάδων.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση στις 48,2 μονάδες, μετά τις 48,4 μονάδες τον Αύγουστο.

Ύφεση στη μεταποίηση

Το βαρόμετρο για τη βιομηχανία σηματοδοτεί ότι ο κλάδος πηγαίνει όλο και πιο πτωτικά: υποχώρησε στις 40,3 μονάδες από 42,4 μονάδες τον Αύγουστο. «Η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα έχει βαθύνει ξανά, καταστρέφοντας κάθε ελπίδα για έγκαιρη ανάκαμψη», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναπτύσσονται, αλλά μόνο ασθενώς: Εδώ το βαρόμετρο έπεσε στις 50,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,2 μονάδες τον Αύγουστο. «Η συνεχιζόμενη ύφεση στη μεταποίηση αρχίζει να εξαπλώνεται στον κατά τα άλλα ανθεκτικό τομέα των υπηρεσιών», λέει ο ντε λα Ρούμπια.

Η δραστηριότητα των παρόχων υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί επί τέσσερις συνεχείς μήνες και πλησιάζει σε στασιμότητα.

Σε «δύσκολα νερά»

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Bundesbank, η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε «δύσκολα νερά». Ως εκ τούτου, το ΑΕΠ θα μπορούσε να μείνει στάσιμο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και να μειωθεί ελαφρά και πάλι, αφού είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 0,1% την άνοιξη.

Εάν υπάρξουν δύο αρνητικά τρίμηνα στη σειρά, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τεχνική ύφεση. Ο ντε λα Ρούμπια λέει ότι αυτό φαίνεται να είναι «προδιαγεγραμμένο».

Η οικονομία του ευρώ συρρικνώνεται επίσης

Για τον Μάρκ Σάτενμπεργκ, από τη Deutsche Bank, τα δεδομένα είναι «και πάλι μια απογοήτευση. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν αυξανόμενα μηνύματα ότι η γερμανική οικονομία είναι απίθανο να κάνει κάτι περισσότερο από  το να είναι στάσιμη για το σύνολο του έτους».

Ο Βίνσεντ Στάμερ, από τη Commerzbank, εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια προφανώς εξακολουθούν να επιβαρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται μόνο μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. Η αξιοσημείωτη συμβολή του εξωτερικού εμπορίου είναι επίσης αμφισβητήσιμη. Στην ΕΚΤ, «η προσοχή είναι πιθανό να στρέφεται όλο και περισσότερο στην αδύναμη οικονομία. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης φέτος».

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε επτά μήνες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών υποχώρησε στις 48,9 μονάδες και έτσι έφθασε κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση στις 50,5 μονάδες, κάτι που θα είχε διατηρήσει το βαρόμετρο πάνω από το όριο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη S&P Global, ο νούμερο ένα παράγοντας στην επιβράδυνση ήταν και πάλι η βιομηχανία, όπου η 18η κατά σειρά μείωση της παραγωγής ήταν πιο έντονη από κάθε άλλη φορά από την αρχή του έτους. «Η ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια.