Skip to main content

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5%

REUTERS/Maja Smiejkowska

Ενισχύεται η λίρα έναντι του δολαρίου

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια μετά τη μείωση τον Αύγουστο, ακόμη και αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε μια τζάμπο μείωση των επιτοκίων.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 8 κατά 1 υπέρ, με το διαφωνούν μέλος να ψηφίζει για περικοπή 0,25 (της μονάδας).

Μια «σταδιακή προσέγγιση» στη νομισματική χαλάρωση παραμένει κατάλληλη, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει «υψηλός», ανέφερε η επιτροπή. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στην ανάπτυξη αλλά σε υποτονικό επίπεδο.

Η βρετανική λίρα ενισχύθηκε 0,72% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,3306 δολάρια. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022.

Τον περασμένο μήνα το επιτόκιο είχε μειωθεί από 5,25% σε 5%, στην πρώτη μείωση μετά από την περίοδο της πανδημίας και από τη σημαντική πτώση της τιμής του πληθωρισμού.

Η σημερινή απόφαση ακολουθεί τα στοιχεία που έδειξαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως το ύψος του πληθωρισμού παρέμεινε για τον Αύγουστο στο 2,2%, δηλαδή πάνω από το στόχο του 2% που έχεις ως όρο εντολής η κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Επιθετική μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα από τη FED