Skip to main content

Γιατί η Fed άναψε «φωτιές» στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

REUTERS/Tom Brenner

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται με 10 μονάδες της Χάρις, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει να μην μειωθούν τα επιτόκια πριν από τις εκλογές

Η Κάμαλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν αντέδρασαν με ανακούφιση, στο άκουσμα ότι η Fed μειώνει επιθετικά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ «ούρλιαξε» κατηγορώντας  τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ για «πολιτικά παιγνίδια». Και ας τον είχε διορίσει ο ίδιος επικεφαλής της Fed, όταν ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών!  Ωστόσο, η σημαντική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες δεν αποτελεί κάτι το παράδοξο ή εκπληκτικό, όσο θα μπορούσαν να πιστεύουν ορισμένοι.

Μέχρι στιγμής και μόνο τον 21ο αιώνα, οι τέσσερις πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν πραγματοποιήσει 18 φορές μείωση των επιτοκίων κατά 50 ή περισσότερες μονάδων, για διάφορους λόγους:

Είτε λόγω της έκρηξης της φούσκας dotcom, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ή τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία του 2020.

Και τώρα, η Fed θέλει να αμβλύνει την πίεση στην αμερικανική οικονομία, καθώς έχει πειστεί ότι έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού.

Όταν τα επιτόκια είναι ασυνήθιστα υψηλά και ο πληθωρισμός δεν ασκεί πλέον τόση πίεση, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια εξομάλυνση στην τιμή του χρήματος με στόχο να σταματήσει η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας, όπου ήδη εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της φθοράς.

Επιθετική μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα από τη FED

Αλλά, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 5ης  Νοεμβρίου, η αλλαγή των επιτοκίων. Η οικονομική κατάσταση είναι άλλωστε το κορυφαίο ζήτημα για τους Αμερικανούς στις επικείμενες  εκλογές. Οι υψηλές τιμές κατοικιών και τροφίμων είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία. Και μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται με 10 μονάδες της Χάρις, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει να μην μειωθούν τα επιτόκια πριν από τις εκλογές.

Αντίθετες απόψεις

Ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ,αλλά κυρίως η Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χαρις, πανηγύρισαν για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας: «Φτάσαμε σε μια σημαντική στιγμή: ο πληθωρισμός και τα επιτόκια πέφτουν ενώ η οικονομία παραμένει ισχυρή», δήλωσε ο Μπάιντεν. Η  Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε την απόφαση της Fed «ευπρόσδεκτα νέα για τους Αμερικανούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών».

Αντίθετα, ο Τραμπ θεωρεί πως ο Πάουελ και η Fed προσπαθούν να ενισχύσουν τους Δημοκρατικούς. Όπως ισχυρίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νέα Υόρκη σχολιάζοντας την απόφαση της Fed, «είτε η  οικονομία πρέπει είτε να είναι σε κακή κατάσταση είτε η κεντρική τράπεζα παίζει πολιτικά παιχνίδια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει άλλωστε  επανειλημμένα τη Fed ότι θέλει να βελτιώσει το συναίσθημα υπέρ της σημερινής κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν μειώνοντας τα επιτόκια πριν από τις εκλογές.

«Δεν υπηρετούμε κανέναν πολιτικό»

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ απέρριψε πάντως τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι πολιτικά ανεξάρτητη. «Κάνουμε τη δουλειά μας για να υπηρετήσουμε όλους τους Αμερικανούς, και όχι κάποιον πολιτικό, οποιαδήποτε πολιτική προσωπικότητα ή σκοπό», είπε ο Πάουελ.

Ο Ντέιβιντ Βέσελ, εμπειρογνώμονας της χρηματοπιστωτικής αγοράς στο think tank Brookings Institution, δήλωσε ότι η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναπόφευκτη. «Ό,τι και να κάνει η Fed, θα κατηγορείται πάντα ότι προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν είχε κάνει πολύ λίγα, οι Δημοκρατικοί θα έλεγαν ότι ακολουθεί συγκρατημένη πολιτική λόγω των εκλογών», είπε ο Βέσελ.