Skip to main content

Κίνα: Βελτιωμένο σύστημα πρόσβασης στην αγορά για καλύτερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Φωτογραφία του Γιε Λονγκμπίν Η διεθνής πόλη αφορολόγητων ειδών Χαϊνάν Σάνγια, ορόσημο του κόλπου Χαϊτάν της νήσου Χαϊνάν, που προσελκύει καθημερινά χιλιάδες τουρίστες προσφέροντας διασκέδαση και άνεση για αφορολόγητες αγορές

Η προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων αποτελεί σημαντικό μέρος του ανοίγματος της Κίνας

Πρόσφατα η Κίνα εξέδωσε τις «Γνωμοδοτήσεις για τη βελτίωση του συστήματος πρόσβασης στην αγορά» οι οποίες εισαγάγουν ρυθμίσεις με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την επέκταση του θεσμικού ανοίγματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επιχειρήσεων στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας.

Η πρόσβαση στην αγορά αποτελούσε ανέκαθεν βασικό μέλημα των ξένων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στην Κίνα, καθώς και ακρογωνιαίο λίθο του θεσμικού ανοίγματος της χώρας. Η δημοσίευση των γνωμοδοτήσεων αντανακλά την ακλόνητη προσήλωση της Κίνας στην επέκταση του ανοίγματος και της επιθυμίας της να μοιραστεί τις ευκαιρίες της εγχώριας ανάπτυξης με ξένες επιχειρήσεις.

Ορισμένες από τις γνωμοδοτήσεις στοχεύουν στην αποτελεσματική ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ενισχύουν τον συντονισμό των πολιτικών πρόσβασης για εγχώρια και ξένα κεφάλαια, και τον σεβασμό στην ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μειώνονται οι ευκαιρίες πρόσβασης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα. Πρέπει να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση των εγχώριων και των ξένων κεφαλαίων, να διασφαλίζεται η εθνική μεταχείριση για όλες τις επιχειρηματικές οντότητες τόσο κατά όσο και ύστερα από είσοδό τους στην κινεζική αγορά, και να δημιουργηθεί ένα δικαιότερο περιβάλλον αγοράς για όλες τις μορφές επιχειρηματικών οντοτήτων. Τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρήσεων όσον αφορά τις επενδύσεις και την ανάπτυξή τους στην Κίνα, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν την τελευταία να επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου και ανοιχτού οικονομικού συστήματος υψηλότερου επιπέδου.

Για να μπορέσει να προσελκύσει και να αξιοποιήσει καλύτερα τις ξένες επενδύσεις, η Κίνα πρέπει να πετύχει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της ασφάλειας, να προωθήσει το άνοιγμα με σταθερό και τακτικό τρόπο, να προσφέρει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και να δημιουργήσει μεγαλύτερο χώρο για τις ξένες επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Πολλές από τις δηλώσεις που συνόδευσαν τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με τη βελτίωση του συστήματος πρόσβασης στην αγορά ενστερνίζονται τις αρχές της σταθερότητας και της τάξης,

Η Κίνα ενθαρρύνει διάφορους παράγοντες όπως το λιμάνι ελεύθερου εμπορίου της Χαϊνάν, τις πιλοτικές ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και άλλους δρώντες ώστε αυτοί να διερευνήσουν ασφαλέστερα, αποτελεσματικότερα και καταλληλότερα μοντέλα συντονισμού της πρόσβασης των εγχώριων και ξένων επενδύσεων, και επιπλέον προτείνει την ομαλή χαλάρωση των περιορισμών πρόσβασης στον κλάδο των υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η προώθηση της αποτελεσματικής ενοποίησης των περιφερειακών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων των ανοιχτών πλατφορμών όπως το λιμάνι ελεύθερων συναλλαγών της Χαϊνάν και οι πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ενεργούς προσπάθειας τη Κίνας να ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες υψηλών προδιαγραφών, και να πραγματοποιήσει πιλοτικά έργα, προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων και σημαντικές δοκιμές που αφορούν τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, καινοτομώντας στον επενδυτικό τομέα και τις επενδυτικές μεθόδους.

Ταυτόχρονα, η χώρα αίρει σταδιακά τους περιορισμούς πρόσβασης στον κλάδο των υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις δεν αφορούν την εθνική ασφάλεια ή την κοινωνική σταθερότητα. Η Κίνα λαμβάνει υπόψη της το κοινωνικό και οικονομικό όφελος σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας, τη βασική διάταξη των παραγωγικών δυνάμεων, την ανάπτυξη των στρατηγικών πόρων και το δημόσιο συμφέρον. Οι σχετικές ρυθμίσεις όχι μόνο προάγουν την ανάπτυξη, αλλά αποδίδουν επίσης ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και στην προώθηση μιας θετικής αλληλεπίδρασης της τελευταίας με τη διαφάνεια, γεγονός που βελτιώνει τις αποδόσεις των επενδύσεων στη χώρα μειώνοντας τους κινδύνους. Ο τομέας των υπηρεσιών προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τα ξένα και άλλα κοινωνικά κεφάλαια που επιθυμούν να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά. Το ομαλό άνοιγμά του θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας, την προώθηση του μετασχηματισμού και της αναβάθμισης των σχετικών βιομηχανιών, και την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τις ξένες επενδύσεις να διαδραματίσουν έναν ενεργότερο ρόλο.

Η προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων αποτελεί σημαντικό μέρος του ανοίγματος της Κίνας. Η δημοσίευση των γνωμοδοτήσεων αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της χώρας για την προσέλκυση και απορρόφηση ξένων επενδύσεων, καθώς και η προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των ξένων επιχειρήσεων παραμένουν αμετάβλητες. Στο μέλλον η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, να αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους, να επιταχύνει την προώθηση και την εφαρμογή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα και να προσφέρει ισχυρή στήριξη για την περαιτέρω χαλάρωση και τυποποίηση των διαδικασιών πρόσβασης στην αγορά.