Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ χτύπησε καμπανάκι για τα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων για τους φόρους και τις δαπάνες περιπλέκουν περαιτέρω το έργο του να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή», είπε σε δήλωση που δόθηκε από το γραφείο του την Τετάρτη. «Ζήτησα όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι για να αξιολογήσω την ακριβή του διάσταση».
Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου διορίστηκε πρωθυπουργός, ο Μπαρνιέ δεν έχει καταφέρει ακόμη να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Έχει πει ότι θα επικεντρωθεί στον περιορισμό του χρέους και είναι ανοιχτός σε μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι ενδείξεις για μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους έχουν εξοργίσει τους βουλευτές από το μπλοκ του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να παραβιάσουν το μάντρα του προέδρου για μη αυξήσεις.
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στην τηλεόραση France 2 την Τετάρτη ότι θα ήταν «αποκλείεται» η κεντρώα ομάδα να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους.
Το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών του Μπαρνιέ έχει λίγες έδρες σε ένα κοινοβούλιο που χωρίζεται σε τρία μεγάλα μπλοκ: την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, τους κεντρώους του Μακρόν και την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν . Για να αποφευχθεί η ανατροπή μέσω ψηφοφοριών δυσπιστίας, ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να συγκεντρώσει κάποια υποστήριξη σε όλες τις γραμμές, αν και η αριστερά έχει ήδη δεσμευθεί σε «απόλυτη αντιπολίτευση».
Υπό πίεση
Ο Μπαρνιέ δέχεται πιέσεις να καταλήξει γρήγορα σε μια απόφαση για την τήρηση των προθεσμιών για την υποβολή προϋπολογισμού για το 2025. Η απερχόμενη κυβέρνηση είπε ότι οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος θα απομακρυνθούν από την πορεία τους χωρίς περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι το σχέδιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% της οικονομικής παραγωγής έως το 2027 δεν είναι πλέον ρεαλιστικό και θα έβλαπτε υπερβολικά την ανάπτυξη. Είπε ότι η Γαλλία θα πρέπει να θέσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα πέντε ετών, βασιζόμενη κυρίως στις περικοπές δαπανών αλλά και στη φορολογία.
«Θα είναι απαραίτητο να αρθεί το ταμπού για την αύξηση των φόρων, χωρίς να χτυπηθούν τα μεσαία στρώματα και οι μικρές επιχειρήσεις, αν είναι δυνατόν», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.