Skip to main content

Amazon: Επιστρέφουν στο γραφείο οι εργαζόμενοι

Η εταιρεία δίνει προθεσμία στους εργαζόμενους μέχρι τις 2 Ιανουαρίου για να αρχίσουν να τηρούν τη νέα πολιτική

Εντολή επιστροφής στο γραφείο τις πέντε μέρες της εβδομάδας έδωσε στους υπαλλήλους της η Amazon, όπως έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy σε υπόμνημα τη Δευτέρα.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη στάση της Amazon για επιστροφή στην δουλειά, η οποία απαιτούσε από τους εταιρικούς εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Τώρα, η εταιρεία δίνει προθεσμία στους εργαζόμενους μέχρι τις 2 Ιανουαρίου για να αρχίσουν να τηρούν τη νέα πολιτική.

Οι εταιρικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα «εκτός από ελαφρυντικές περιστάσεις» ή εκτός εάν τους έχει χορηγηθεί εξαίρεση από τον επικεφαλής της ομάδας S του οργανισμού τους, δήλωσε ο Jassy, αναφερόμενος στη στενή ομάδα στελεχών που αναφέρονται στον CEO της Amazon.

«Πριν από την πανδημία δεν ήταν δεδομένη η τηλεργασία»

«Πριν από την πανδημία, δεν ήταν δεδομένο ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο ημέρες την εβδομάδα, και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον – η προσδοκία μας είναι ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονται στο γραφείο εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις», δήλωσε ο Jassy.

Η Amazon σχεδιάζει επίσης να απλοποιήσει την εταιρική της δομή με λιγότερους διευθυντές, προκειμένου να «αφαιρέσει τα στρώματα και να ισοπεδώσει τους οργανισμούς», δήλωσε ο Jassy. Κάθε οργανισμός S-team αναμένεται να αυξήσει την αναλογία των μεμονωμένων συνεργατών προς τους διευθυντές κατά τουλάχιστον 15% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, είπε.

Η εταιρεία αύξησε ραγδαία τον αριθμό των υπαλλήλων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας πριν αναλάβει το τιμόνι ο Jassy και θεσμοθέτησε εκτεταμένες περικοπές κόστους σε ολόκληρη την Amazon, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων απολύσεων στα 27 χρόνια της ως δημόσια εταιρεία.

Ο αριθμός των εργαζομένων της Amazon ανήλθε σε 1,53 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας αύξηση μόλις 5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκριτικά, το εργατικό δυναμικό της Amazon επεκτάθηκε κατά 14% σε 1,52 εκατομμύρια εργαζόμενους το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ο Jassy έγραψε σε ένα μακροσκελές μήνυμα προς το προσωπικό ότι η Amazon προβαίνει στις αλλαγές προκειμένου να ενισχύσει την εταιρική της κουλτούρα και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ευέλικτη. Υπογράμμισε το σημείο αυτό λέγοντας ότι η εταιρεία δημιούργησε ένα «γραμματοκιβώτιο γραφειοκρατίας», ή ένα ειδικό ψευδώνυμο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να ξεριζώσει τυχόν περιττές διαδικασίες ή υπερβολικούς κανόνες εντός της εταιρείας.

Πηγή: CNBC